Botwinka jest dostępna tak krótko, że szkoda przegapić ten moment roku. Można ją przerobić na chłodnik, frittatę, tartę, albo sałatkę. Najlepsza jest z pęczakiem. Niech żyje wiosna!
Składniki na 2 osoby:
pęczek liści botwinki – umytej i drobno pokrojonej
pęczek rzodkiewki startej na tarce
jajko na twardo pokrojone na plasterki
szklanka pęczaku – przepłukana i ugotowana
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
sok z połowy cytryny
garść posiekanego koperku
garstka orzechów włoskich bez skorupek
kukurydza z puszki – odsączona
pestki granatu do dekoracji – opcjonalnie – można zastąpić buraczkami od botwinki
Przepis na sałatkę z botwinki i pęczaku
Ostudzony pęczak wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem i orzechami. Botwinkę wymieszać z rzodkiewką. W szklanej miseczce lub pojemniku na lunch ułożyć warstwami pęczak, plasterki jajka, botwinkę z rzodkiewką, kukurydzę i udekorować pestkami granatu lub drobno pokrojonymi buraczkami z botwinki.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!