Kto jest najlepszym kucharzem świata? Podobno jest nim pochodzący z Francji Alain Ducasse.
Jaka jest teraz jego kuchnia? Nadspodziewanie zdrowa, gdzie cukier, sól i tłuszcz używane są bardzo oszczędnie. Potrawy są też proste, czego nie spodziewalibyśmy się po kucharzu z 3 gwiazdkami. Ducasse zachęca nas, żebyśmy szanowali pory roku i kupowali żywność na bazarze, gdzie możemy porozmawiać z producentami i wybrać najlepsze produkty. Mamy szanować naszą żywność, brać odpowiedzialność za swoje codzienne zakupy i delektować się jedzeniem, żeby jeść mniej i bardziej się nim cieszyć.
Gotowanie to też zadbanie o przetwory na zimę i uczenie się o regionalnych produktach. Szkoda tylko, że te wiadomości o sezonowych warzywach i owocach nie zostały w polskiej wersji dostosowane do odmian truskawek czy jabłek jakie mamy na miejscu, bo to duża wartość tej książki, z której nie możemy skorzystać. Na pewno będziemy mogli za to przeczytać trochę o ich historii. Czy wiecie jak powstały truskawki? Z krzyżówki białych dużych owoców pochodzących z Chile i poziomek, które przypadkowo posadzono obok nich.
Książka jest bardzo inspirująca. Odnalazłam w niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois,
Co bym ugotowała z Alain Ducasse „Naturalnie”?
Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem.
Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto selerowe, dietetyczna wersja lemon curd i lasania ze szpinakiem i orzechami.
Wiosna to twarożek i lody ze szczawiu, pory duszone w piwie i omlet ze smardzami.
Czym smakuje lato? Melonem w porto z imbirem, makrelą i fenkułem z morelami.
Bardzo podoba mi się przystępność przepisów. Są rozbite na poszczególne czynności i mają śródtytuły, więc się nie pomylimy. Naprawdę rzadko się to zdarza przy przepisach zawodowego szefa kuchni.
Podsumowując: bardzo inspirująca lektura i doskonały prezent dla bardziej wymagającego miłośnika gotowania.
Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie
Autor: Alain Ducasse
Wydawnictwo Dwie Siostry
Data premiery: 2016
Ilość stron: 380
Okładka: twarda
Lasania ze szpinakiem i orzechami…mmm. Brzmi super ta książka! Alain Ducasse to mentor wielu współczesnych kucharzy, min. Massimo Bottury z Modeny.