Czarny bez to smak lata. Jest też bardzo zdrowy, ale trzeba go ugotować, bo na surowo ma działanie przeczyszczające. Za to mus reguluje trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs.
Chrzan z czarnym bzem jest łagodniejszy, bardziej owocowy. Dobrze pasuje do mięs, kiełbas i jajek – tam gdzie użylibyśmy ćwikły z buraków, żurawiny albo borówek. Ten sos jest jednocześnie kwaśny, gorzki (czarny bez), słodki (mus) i ostry (chrzan) – łączy wszystko co najlepsze. W sezonie (późne lato) możemy zrobić własne przetwory z czarnego bzu np. wg. przepisu Klaudyny Hebdy. Na Wielkanoc o bzie możemy jeszcze pomarzyć, ale wersja z kupnego bzu jest jeszcze lepsza, bo mniej słodka i robi się dosłownie minutę. Wystarczy wymieszać 3 części musu z 1 częścią chrzanu. Kiedyś trudno było kupić przetwory z czarnego bzu, ale teraz Hortex produkuje dżem z bzu, a mus i konfiturę dostaniemy w każdym sklepie ekologicznym.
Składniki:
3 łyżki musu z czarnego bzu (może być też dżem lub konfitura) – kupnego lub domowego
łyżka chrzanu – kupnego
Przepis na ćwikłę z czarnego bzu
Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika.