Sekretem wspaniałych potraw są nie tylko idealnie skomponowane przepisy, ale także garnki. Naczynia, w których gotujemy potrawy, powinny być dostosowane do rodzaju przygotowywanego posiłku.
Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się:
- Jakie garnki są najbardziej popularne i dlaczego
- Garnki i ich wewnętrzne powłoki – na co zwracać uwagę?
W sklepach znajdziemy bardzo bogaty asortyment garnków i patelni. Garnki wykonane są z różnego typu materiałów. Część jest przystosowana do gotowania na różnych typach kuchenek, od gazowych przez elektryczne, po płyty indukcyjne.
Rodzaje garnków- na co zwracać uwagę?
Garnki to ten rodzaj akcesoriów kuchennych, które kupujemy z myślą o użytkowaniu przez dłuższy czas. Oferta garnków jest naprawdę bogata, dlatego poniżej przedstawiamy krótkie opis i podstawowe informacje na temat różnych typów garnków, jakie są dostępne na rynku.
Polacy naj częściej wybierają garnki wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Są stosunkowo tanie i dobrze wykonane. To jeden z najbardziej trwałych rodzajów garnków. Można w nich przyrządzać dania wymagające obróbki w bardzo wysokich temperaturach. Najlepiej sprawdzają się kilku warstwowe garnki ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest odporna na korozję, dlatego świetnie sprawdza się jako materiał, z którego wykonuje się garnki. Co ciekawe garnki ze stali nierdzewnej są bardzo często wybierane przez profesjonalnych kucharzy, głównie dlatego, że szybko się rozgrzewają, a gotowane w nich potrawy trudno jest przypalić.
Równie popularne są garnki aluminiowe pokryte powłoką ceramiczną lub marmurową. Ten rodzaj garnków jest bardzo popularny, ponieważ łatwo się w nich gotuje. Jednak należy uważać na powłokę garnka aluminiowego, która łatwo może ulec zniszczeniu. W przypadku uszkodzenia powłoki ochronnej, niestety trzeba garnek wyrzucić.
Z kolei garnki żeliwne to ten rodzaj naczyń do gotowania, które cenią sobie smakosze. Wiele osób twierdzi, że potrawy przyrządzane w garnkach żeliwnych mają swój niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Dzięki temu, że garnki żeliwne długo utrzymują ciepło, łatwo i dobrze przygotujemy w nich potrawy, które wymagają długiego okresu gotowania. Ich wadą jest waga, są bardzo ciężkie. Garnki żeliwne są praktycznie niezniszczalne. Służą osobom w nich gotującym przez długie lata.
Powłoki garnków- na co zwracać uwagę?
Warto zwrócić uwagę na garnki z powłoką ceramiczną. Tego typu powłoka świetnie przewodzi ciepło, nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu a potrawy do niej nie przywierają. Co ważne w garnkach z powłoką ceramiczną doskonale podgrzejemy potrawy, które podgrzewają umieszczone w nich dania bardzo równomiernie.
Jeśli chodzi o garnki z powłoką teflonową, należy uważnie sprawdzać grubość pokrywy. Im będzie ona grubsza, tym lepiej, ponieważ będzie bardziej odporna na ścieranie. Ma wielu zwolenników, ponieważ łatwo w tego typu garnkach podgrzewać i smażyć potrawy bez przywierania. Aby nie uszkodzić pokrywy teflonowej należy bezwzględnie używać jedynie drewnianych łyżek i łopatek, które nie uszkodzą powłoki. Uważa się, że teflon mimo wszystko jest bardziej odporny na ścieranie od pokrywy ceramicznej.
Jak najlepiej kupować garnki – online czy stacjonarnie?
Jeśli chodzi o ten rodzaj produktu, jakim są garnki, to nie ma to większego znaczenia. Zarówno w sklepie internetowym Europ24.pl czy w zwykłym sklepie stacjonarny znajdziemy podobny asortyment. Jednak sklep internetowy może być dla nas bardziej atrakcyjny ze względu na cenę.
Materiał partnera