Jak sprawdzić jakość mięsa?

Jak sprawdzić jakość mięsa?

Mięso w różnej postaci to podstawowy składnik zbilansowanej diety. Coraz więcej osób jednak rezygnuje z jego spożywania ze względu na wynikające z tego negatywne skutki oraz niską jakość. Jak zatem ją zweryfikować? Odpowiadamy.

Jak zweryfikować jakość mięsa?

Jak wspomniano we wstępie coraz więcej osób rezygnuje obecnie ze spożywania mięsa, co jest efektem jego niskiej jakości oraz obecności szkodliwych substancji. Warto jednak mieć świadomość, że całkowite wyeliminowanie mięsa z diety nie zawsze jest konieczne, a w wielu przypadkach znalezienie alternatywy w celu stworzenia zbilansowanych posiłków nie zawsze jest możliwe. Rozwiązaniem może być zatem spożywanie wyłącznie jakościowego mięsa, czyli produktów odpowiedniego pochodzenia, które będą przetwarzane w możliwie najmniejszym stopniu. Jak więc zweryfikować jakość mięsa? Umożliwia to między innymi miernik azotanów, czyli urządzenie, które pozwala samodzielnie zbadać poziom szkodliwych substancji obecnych w żywności. Samo badanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy wbić sondę w mięso, a następnie odczytać wynika, który wskaże urządzenie.

Czym są azotany?

Mając świadomość tego, że zweryfikowanie jakości mięsa jest możliwe między innymi poprzez zmierzenie poziomu azotanów warto wiedzieć to, czym w ogóle są te substancje. Otóż, azotany to substancje szkodliwe w nadmiarze, które są obecne w wielu różnych produktach spożywczych, np. mięsach, warzywach, czy serach. Ich pochodzenie może być różnorodne, ponieważ mogą być dodawane do produktów spożywczych w procesach ich przetwarzania, co ma na celu konserwację lub przedostawać się do nich pośrednio. w tym drugim przypadku źródłem mogą być wody powierzchniowe, stosowane nawozy mineralne, czy pasze podawane zwierzętom.

Szkodliwe skutki spożywania azotanów

Azotany to substancje, które spożywane w umiarkowanej ilości nie zagrażają organizmowi człowieka. Warto jednak mieć świadomość, że ich nadmiar może powodować naprawdę poważne konsekwencje, co wynika z faktu, że substancje tego typu pod wpływem flory bakteryjnej obecnej w przewodzie pokarmowym przeobrażają się w szkodliwe związki. W efekcie mogą powodować między innymi:

  • wzrost ryzyka zachorowań na różne nowotwory, m.in. żołądka, czy jelita grubego;
  • uszkodzenia wątroby;
  • owrzodzenia i krwawienia jelit;
  • wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 1, ponieważ trzustka może nie być w stanie wytwarzać odpowiedniej ilości insuliny;
  • niedobory witaminy A, co może przekładać się negatywnie na funkcjonowanie wątroby;
  • ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, ponieważ najnowsze badania wykazują, że spożywanie azotanów w nadmiarze może wpływać negatywnie również na pracę mózgu.

Podsumowując należy stwierdzić, że weryfikowanie jakości spożywanego mięsa to wyraz troski nie tylko o własne zdrowie, ale również możliwość zapewnienia zdrowych posiłków dla najbliższych. W mięsie mogą występować bowiem różnego rodzaju szkodliwe substancje, których przykładem są azotany. W związku z tym warto kupić odpowiedni miernik, co pozwoli samodzielnie weryfikować ich ilość. Urządzenie jest proste w obsłudze i można je nabyć na stronie: https://www.srtech.pl/.

Wpis gościnny.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *