AKADEMIA SMAKU SOKOŁÓW to projekt, który propaguje zdrowe i pyszne gotowanie poprzez warsztaty i wykłady dla blogerów.
Szczególnie ważne dla firmy Sokołów grupy to seniorzy i osoby chore na cukrzycę.
Akademia mieści się w przepięknym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej, w połowie drogi między Sokołowem Podlaskim a Siedlcami.
Czy warto pójść na warsztaty w Akademii Smaku?
Prowadzący:
Warsztaty kulinarne prowadzi szef kuchni Dominik Moskalenko. Wprawdzie nadmiernie wyręcza uczestników w gotowaniu, ale za to sypie dowcipem, zdradza przydatne kuchenne triki, jest przystępny i kontaktowy.
Za część merytoryczną odpowiada dietetyk Agnieszka Piskała, która jest ekspertem przygotowującym zasady dietetyczne dla diabetyków i seniorów. W swojej prezentacji opowiedziała jakie wyzwania niesie za sobą układanie jadłospisu dla osób chorych na cukrzycę. Z jej prezentacji można było dowiedzieć się, czym jest hiperglikemia i hipoglikemia u osób chorujących na cukrzycę. Zdrowa dieta może pomóc i sprawić, żeby poziom cukru nie spadał i nie wzrastał ponad poziom prawidłowy. Dlatego tak ważna jest dieta w tej chorobie.
Jak wygadają takie warsztaty?
Każde spotkanie ma określony temat związany z misją CSR firmy np. cukrzyca, seniorzy itp.
W czasie warsztatów propagujących wiedzę o cukrzycy uczyliśmy się gotować tatara i beef strogonoffa.
Uczestnicy dostają zadania do wykonania/pokrojenia, ale nie ma wiele do roboty, oba dania są szybkie i proste. Przy wspólnym wysiłku po godzince mamy obiad na stole.
Przed warsztatami jest wykład dietetyka dotyczący danego tematu. Dietetyk jest wspomagany przez trenera personalnego.
Plusy:
- Piękna lokalizacja w odrestaurowanym, klimatycznym dworku.
- Warsztaty pokazują Sokołów w doskonałym świetle, zarówno ze względu na zaangażowanie w projekt CSR jak i opiekę nad tak pięknym miejscem jak Dworek Ziemiański i uratowanie go przed ruiną.
- Proste i dobre przepisy, chociaż mogłoby być więcej samego gotowania i więcej potraw do przygotowania.
- Możliwość rozszerzenia wiedzy o wołowinie, jej pozyskiwaniu i sezonowaniu.
- Doskonała okazja do wycieczki na Mazowsze, z pięknymi terenami do spacerów.
- Piękny ogród dworku.
- Organizator pomaga w dojeździe osobom niezmotoryzowanym.
- Wykład dietetyka zawierał ciekawostki interesujące nawet dla laika (chociaż siedząca obok mnie dietetyczka mówiła, że pojawiły się w nim małe nieścisłości) i był prowadzony metodami aktywnymi (np. quiz, demonstracja ćwiczeń).
- Możliwość poznania ciekawych osób.
- Dominik Moskalenko to doskonały instruktor i kucharz, który świetnie przekazuje wiedzę o wołowinie i gotowaniu (chociaż mógłby więcej prac pozostawić uczestnikom).
Minusy:
- Część merytoryczna była na zbyt uproszczona dla osób, które interesują się tym tematem, była też zbyt długa dla laików. Moim zdaniem lepiej by było wydłużyć część warsztatową, a skrócić wykład dietetyka i trenera.
- Tylko 2 zrealizowane przepisy, super by było pogotować więcej.