Menu na przedświąteczny obiad na słodko

Menu na przedświąteczny obiad na słodko

Boże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te same smaki w mniej tradycyjnej formie.
Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt.

Zupa z suszonych grzybów i owoców

Zupa z suszonych grzybów i owoców

Składniki na 4 porcje:
garść suszonych owoców (mix jabłek, gruszek, śliwek na kompot z suszu)
garść suszonych grzybów
litr gorącej wody
ćwierć łyżeczki cynamonu
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
uszka z grzybami do podania (u mnie mrożone)
natka pietruszki do dekoracji

Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców

Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki.

Sałatka z buraków i łososia

Sałatka z buraków i łososia


Składniki na 4 porcje:
100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże kawałki
mała czerwona cebula drobno pokrojona
imbir marynowany (taki do sushi)
opakowanie wędzonego łososia w plastrach
pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki
pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy
sos: pół łyżeczki musztardy, łyżka płynnego miodu, łyżka sosu sojowego, łyżka octu jabłkowego
100 g wędzonego łososia w plastrach

Przepis na sałatkę z buraków i łososia

Przepis na sałatkę z buraków i łososia
Buraki ułożyć na talerzu, posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego.
Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem

Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu.

Nadzienie

100 g maku
szklanka mleka
2 łyżki miodu
garstka drobno posiekanych orzechów włoskich

Przepis na pierogi z makiem
Na mleku ugotować mak do miękkości. Dodać orzechy a po ostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem.
Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym.

trufle piernikowe

Kartofelki – trufle piernikowe

Składniki na ok 25 sztuk:
2 opakowania herbatników typu petit beurre
6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części
75 g masła
100 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki (ok ⅕ puszki)
2 łyżki kakao
2 łyżki koniaku lub amaretto
płaska łyżeczka przyprawy do piernika
3 łyżki kakao do obtoczenia

Przepis na trufle z piernikami
Herbatniki wkładamy do plastikowego woreczka i kruszymy tłuczkiem do mięsa na pył. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego mleko skondensowane, kakao, koniak i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie a następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i połowę startych pierników.
Na talerzyku mieszamy 2 połowę pierników z kakao. Z masy ciasteczkowej lepimy kulki i obtaczamy je w kakao piernikowym. Zostawiamy na pół godziny, żeby stwardniały i podajemy.

Sernik na zimno z kawą

Sernik na zimno z kawą


Składniki:
wiaderko twarogu mielonego na sernik
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
kilka kropel esencji pomarańczowej lub skórka starta z pomarańczy
3 czubate łyżki miodu
3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej i trochę do dekoracji
50 g wędzonych śliwek lub daktyli – drobno pokrojonych
50 g orzechów nerkowca

czekoladki lub świąteczne ciasteczka do dekoracji
chałwa wełnista do dekoracji (opcjonalnie)

gaza opatrunkowa z apteki (co najmniej półmetrowa) lub muślin do odsączenia na durszlaku

Przepis na sernik na zimno z kawą
Twaróg dokładnie wymieszać z wanilią, miodem, esencją pomarańczową, kawą i bakaliami. Na durszlak lub sito wyłożyć gazę, wylać masę sernikową i zostawić do odsączenia w lodówce na noc.
Następnego dnia przełożyć na talerz, pozbyć się gazy i udekorować akcentami świątecznymi.

panettone

Sernik dobrze smakuje podawany razem z babką panettone, którą najlepiej kupić gotową. Jeśli nie mamy dostępu do panettone z Włoch, najlepsza jest babka jest z cukierni Putka. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe. Przygotowuje się je przez 2 dni przy pomocy specjalnego zakwasu. Dzięki temu zachowuje długo świeżość, pięknie pachnie i nie twardnieje.


Related Posts

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej

Wigilia to jedno z moich ulubionych Świąt. Oczywiście jest kilka rzeczy, które mogą pójść nie tak, zwłaszcza jeśli się pokłócimy z rodziną o politykę, dostaniemy zawału z przepracowania, albo nic nie spróbujemy w natłoku pracy. Tak naprawdę jest to jedno z prostszych świąt do wyprawienia […]

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, […]