“Paryskie smaki” – recenzja

“Paryskie smaki” – recenzja

Trish Deseine to Francuska Nigella. Prowadzi program kulinarny, opublikowała kilka kultowych we Francji książek i napisała pewien bardzo nietypowy przewodnik po Paryżu. Nie znajdziemy tu żadnych zabytków, ponieważ “Paryskie smaki” to książka dla kogoś, kto w Luwrze już był i interesuje go tylko jedno: jedzenie.
Jeśli chcecie wiedzieć, które piekarnie i cukiernie są warte polecania, gdzie kupić najlepsze mięso i warzywa, jakie luksusowe produkty spożywcze można dostać w Paryżu i nigdzie indziej, gdzie pójść na brunch a gdzie na elegancką kolację, jest to przewodnik dla Was. Przyda się także, jeśli zapragniecie przeprowadzić się do Miasta Świateł i nie będziecie wiedzieli, gdzie kupić najpiękniejsze talerze i który bazar spożywczy jet najlepszy. Oczywiście jeśli spędzacie tam tylko jeden dzień i nie wiecie co zrobić w niedzielę w Ratatouillandzie, Trish Deseine nie zostawi Was na lodzie.

paryskie smaki2
Nie brakuje też rekomendacji dla podróżujących palcem po mapie, którzy potrzebują, żeby zarekomendować im najlepsze blogi i strony internetowe o Paryżu, opisać najdroższe restauracje, na które raczej nie będzie nam stać w najbliższym czasie i pokazać kulinarne ikony jak restauracja Le Voltaire.
Ponieważ Trish świetnie gotuje nie może też zabraknąć przepisów. Na pewno wypróbuję zupę z marakują i dip z karczocha.
Bon appetit!

paryskie smaki

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/paryskie-smaki-9788378185130.html’ classes=”big”]
Paryskie smaki
Autorka: Trish Deseine
Wydawnictwo: Dom wydawniczy Rebis
Data premiery: 2014
Ilość stron: 208
Okładka: twarda


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *