Mamy już wiosnę, ale pogoda jest jaka jest. Niby można już kupić nowalijki, ale wiedząc z jak daleka przyjechały i jak są nawożone, lepiej zostać przy przepisach na przedwiośnie.
Sycące, z dostępnych o tej porze roku składników i pyszne.
Zapraszam na obiad z sycącą sałatką i potrawką lub makaronem do wyboru.
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami zrobił ostatnio karierę w Internecie, więc spodoba się wszystkim fanom Tik Toka. Jeszcze prościej można przyrządzić to danie w woreczku do pieczenia.
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami
Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu
300 g pomidorków koktajlowych
kostka sera feta
po łyżeczce oregano i tymianku
2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone na plasterki
szczypta chili i pieprzu
3 łyżki oliwy
woreczek do pieczenia – u mnie XXL
Przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami
Pomidorki, fetę, czosnek i przyprawy wrzucamy do woreczka do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut lub aż zobaczymy że skórka na pomidorach popękała a feta zaczyna się rozpuszczać.
Wyjmujemy woreczek, przecinamy nożyczkami i dodajemy do środka ugotowany makaran. Mieszamy wewnątrz woreczka i przekładamy na 2 talerze.
Sałatka z suszonymi owocami i boczkiem
Składniki:
główka sałaty rzymskiej, porwanej na mniejsze kawałki,
kilka suszonych daktyli, przekrojonych na połówki, pestki wyjąć
kilka suszonych śliwek, przekrojonych na połówki
feta pokrojona w kostkę 1 na 1 cm
boczek pokrojony w kostkę
Sos:
łyżka oliwy
po pół łyżeczki musztardy, syropu klonowego i octu jabłkowego
szczypta soli i pieprzu
Przepis na sałatkę z suszonymi owocami i boczkiem
Boczek podsmażyć na suchej patelni.
Na talerzu ułożyć sałatę, dodać resztę składników wraz z odrobiną tłuszczu z patelni, na której smażył się boczek. Ukręcić sos i polać bezpośrednio przed podaniem.
Włoska potrawka warzywna z fasolą
Składniki:
cebula – drobno posiekana
marchewka – pokrojona w talarki
ząbek czosnku przetarty przez praskę
2 łodygi selera naciowego – pokrojone w plasterki
mała cukinia – pokrojona w plasterki
batat – pokrojony w kostkę
fasola w puszce
2 łyżki pesto z bazylii
szczypta soli i pieprzu
opakowanie szpinaku baby
chlebki nan lub pity
natka pietruszki
Przepis na potrawkę warzywną z fasolą
Cebulę podsmażyć na oliwie, następnie dodać marchewkę, czosnek, seler naciowy, cukinię i batata. Zalać litrem wody i ugotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać fasolę razem z zalewą, pesto, sól i pieprz oraz szpinak. Pogotowac jeszcze 5 minut.
W tym czasie podgrzać na patelni chlebki lub pitę. Pokroić na kawałki i podawać z potrawką.
Ciasto z tahini i makiem
Składniki:
2 jajka
pół szklanki oleju
łyżeczka wody różanej
pół łyżeczki esencji waniliowej
ćwierć szklanki pasty tahini
szklanka jogurtu
szklanka cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
pół szklanki maku
Przepis na ciasto z tahini i makiem
Mokre składniki zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Dodać mąkę, wymieszać i piec w natłuszczonej keksówce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 45 minut.