Jeśli zastanawiacie się, co jeść w ciąży, żeby do organizmu dziecka trafiało to co najlepsze, to dwie mamy, świeżo upieczona Katarzyna Błażejewska-Stuhr i mama 3 dzieci: Monika Mrozowska napisały dla Was przewodnik i przepisownik.
Ich zdaniem można jeść wszystko, ale uważając na proporcje i nie jedząc za dwoje. Przecież wiele kobiet tyje w ciąży i własnie wtedy zaczyna się dla nich równia pochyła. A nie musi przecież tak być. Dlatego książka zawiera też zestaw ćwiczeń, żeby wzmocnić dno miednicy, plecy i kręgosłup, ale przede wszystkim, żeby nie utyć.
Dieta przyszłej mamy ma być zdrowa. Jemy często, nawet co 2 godziny, żeby uniknąć mdłości. Unikamy produktów wysokiego ryzyka jak sushi, tatar czy sery pleśniowe.
Jeść warto kasze, zupy i strączki, ale przepisy nie muszą być nudne. Obok klasyków typu jaglanka z warzywami, mamy też dania przyprawione curry, nori czy sosem teriyaki.
Najlepsze, że przepisy są smakowite, więc przyszła mama nie musi gotować osobnego obiadu dla siebie i drugiego dla reszty rodziny. Każdy chętnie zje chłodnik w szklance, risotto z parmezanem i chrupkimi ziarnami, makaron z sosem dyniowym, czy egzotyczną czakalakę.
Wszystko to jest doprawione smakowitymi zdjęciami pięknych autorek. Aż chce się samemu mieć brzuszek.
Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka
Autorki: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data premiery: 2016
Ilość stron: 230
Okładka: miękka