“Uczta dla dwojga” – recenzja

“Uczta dla dwojga” – recenzja

Jeśli zastanawiacie się, co jeść w ciąży, żeby do organizmu dziecka trafiało to co najlepsze, to dwie mamy, świeżo upieczona Katarzyna Błażejewska-Stuhr i mama 3 dzieci: Monika Mrozowska  napisały dla Was przewodnik i przepisownik.

Ich zdaniem można jeść wszystko, ale uważając na proporcje i nie jedząc za dwoje. Przecież wiele kobiet tyje w ciąży i własnie wtedy zaczyna się dla nich równia pochyła. A nie musi przecież tak być. Dlatego książka zawiera też zestaw ćwiczeń, żeby wzmocnić dno miednicy, plecy i kręgosłup, ale przede wszystkim, żeby nie utyć.

Dieta przyszłej mamy ma być zdrowa. Jemy często, nawet co 2 godziny, żeby uniknąć mdłości. Unikamy produktów wysokiego ryzyka jak sushi, tatar czy sery pleśniowe.

Jeść warto kasze, zupy i strączki, ale przepisy nie muszą być nudne. Obok klasyków typu jaglanka z warzywami, mamy też dania przyprawione curry, nori czy sosem teriyaki.

Najlepsze, że przepisy są smakowite, więc przyszła mama nie musi gotować osobnego obiadu dla siebie i drugiego dla reszty rodziny. Każdy chętnie zje chłodnik w szklance, risotto z parmezanem i chrupkimi ziarnami, makaron z sosem dyniowym, czy egzotyczną czakalakę.

Wszystko to jest doprawione smakowitymi zdjęciami pięknych autorek. Aż chce się samemu mieć brzuszek.

dla-dwojga

Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka

Autorki: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska

Wydawnictwo: Zwierciadło

Data premiery: 2016

Ilość stron: 230

Okładka: miękka


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *