Tatar z łososia i sałatka ze szparagów

Tatar z łososia i sałatka ze szparagów

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech jako o kierunku wakacyjnym. Można tam nie tylko plażować czy zwiedzać hanzeatyckie miasta. Niemcy reklamują się też przez kuchnię. Niby nam bliską, ale stawiającą nacisk na menu rybne i świeże sezonowe składniki typu szparagi. Właśnie takie były przystawki, które razem z innymi blogerami i dziennikarzami przygotowywałam na warsztatach z kuchnią niemiecką.

Przepis na tatar z łososia

Składniki na tatar z łososia

2 opakowania pumpernikla
kilo świeżego łososia – posiekanego w drobną kostkę
po pół pęczka kolendry i koperku – posiekanych
3-4 szalotki – posiekanej w drobną kostkę
sok z 2 cytryn
50 ml oliwy
świeżo zmielony pieprz

Przepis na tatar z łososia
Pumpernikiel pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki tatara wymieszać w misce. Podawać tatar na kawałkach pumpernikla.

sałatkę ze szparagów

Składniki na sałatkę ze szparagów

po pęczku białych i zielonych szparagów – obranych, z odciętymi końcówkami
pęczek dymki – posiekanej
pęczek natki pietruszki – posiekanej
2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki
10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki
sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej (ziarnistej), oliwy i octu winnego
świeżo zmielony pieprz

Przepis na sałatkę ze szparagów
Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka.


Related Posts

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy, to bez nich też się […]

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Koreczki z ogórka, łososia i twarożku

Roladki i koreczki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych. Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *