W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Michała Grzywacza i Deutsches Kustenland (niemieckiego wybrzeża). Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale coraz więcej słyszy się o północnych Niemczech jako o kierunku wakacyjnym. Można tam nie tylko plażować czy zwiedzać hanzeatyckie miasta. Niemcy reklamują się też przez kuchnię. Niby nam bliską, ale stawiającą nacisk na menu rybne i świeże sezonowe składniki typu szparagi. Właśnie takie były przystawki, które razem z innymi blogerami i dziennikarzami przygotowywałam na warsztatach z kuchnią niemiecką.
Składniki na tatar z łososia
2 opakowania pumpernikla
kilo świeżego łososia – posiekanego w drobną kostkę
po pół pęczka kolendry i koperku – posiekanych
3-4 szalotki – posiekanej w drobną kostkę
sok z 2 cytryn
50 ml oliwy
świeżo zmielony pieprz
Przepis na tatar z łososia
Pumpernikiel pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki tatara wymieszać w misce. Podawać tatar na kawałkach pumpernikla.
Składniki na sałatkę ze szparagów
po pęczku białych i zielonych szparagów – obranych, z odciętymi końcówkami
pęczek dymki – posiekanej
pęczek natki pietruszki – posiekanej
2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki
10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki
sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej (ziarnistej), oliwy i octu winnego
świeżo zmielony pieprz
Przepis na sałatkę ze szparagów
Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka.