Smakoterapia to blog, który prowadzi mama wybrednego alergika, dla której jedzenie to przede wszystkim dbanie o siebie i bliskich. Nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. Uczy nas też jak być Panią Swojego Smaku – wybierać smaczne alternatywy dla niezdrowych i uzależniających składników codziennych dań. W jej kuchni ma być przede wszystkim zdrowo. Bez mięsa, glutenu, nabiału i cukru. Bez gotowców, produktów rafinowanych, bez puszek i mrożonek, ale też bez metalowych naczyń czy folii aluminiowej. Jeśli potrzebujecie właśnie takich przepisów pomoże wam właśnie wydana książka
Co jest najważniejsze w gotowaniu?
Kierowanie się smakiem, intuicją i własnym gustem! Ma być smacznie i autentycznie. To prawdziwe menu prawdziwej rodziny. Wprawdzie zdarzają się też przepisy typu pizza z ryżu, albo do których będzie nam potrzebne kuzu, maranta trzcinowata i kefir wodny, ale całość wygląda bardzo zwyczajnie.
A przecież kiedy Iwona Zasuwa otwierała bloga, kuchnia wege nie była tak powszechna i bogata a przepisy te nie trafiły jeszcze pod strzechy. Jest to zasługą między innymi Smakoterapii i jej szkoleń. Coś co zaczęło się jako miejsce dla osób, które ze względu na nietolerancje pokarmowe traktowane były jako chorowite ekoświry, zmienia kuchnię polską i to co podajemy naszym bliskim.
Iwona Zasuwa lubi prowadzić warsztaty, bo lubi spotykać się z ludźmi, dla których też wążne jest zdrowie i smak.Było to widać na warsztatach w szkole gotowania Cook Story by Samsung, które uświetniły premierę “Smakoterapii”. Na warsztatach przygotowywaliśmy wegańskie mascarpone, zupę z dyni i burgery buraczane.
Książka, podobnie jak blog, ma ułatwić nam codzienne gotowanie. Także jeśli chodzi o zwykłe, szybkie dania, które często są pomijane w książkach kucharskich.
Znajdziemy tu przepisy na bezmleczny nabiał, bezglutenowe chlebki i smarowidłą do nich, placki i sałatki, na przemycanie dzieciom nielubianych przez nich zdrowych składników i na orientalne zupy, które smakować będą każdemu i którymi będziemy mogli się ratować przy jesiennych przeziębieniach. Sporo jest przepisów na dania dzikiej kuchni zawierające pędy chmielu, pokrzywę z ogródka, bez, szczaw i mniszek.
Co bym ugotowała z nowej książki Smakoterapii?
Dobrze wygląda chleb gryczany błyskawiczny, naleśniki z białej gryki, smalec z fasoli, surówka z kalarepy, rzepy i rzodkiewki, chłodnik z dyni, kalafior w sezamowej skorupce, ogórki na gorąco, pędy chmielu w oliwie czosnkowej, pikantne warzywa wg. przepisuKayah i złota zupa z chrzanem.
Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru.
Autorka:Iwona Zasuwa
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 2017
Ilość stron: 352
Okładka: miękka
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!