Połączenie truskawek i pomidorów w daniach takich jak gazpacho to klasyka Jadłonomii. Jeszcze lepsze są same truskawki, nie zagłuszone przez pomidory. Taki chłodnik to idealna sprawa na piknik w ciepły dzień. Zabieramy osobno zmiksowaną część płynną i osobno pojemnik z drobno posiekanymi warzywami. Na miejscu łączymy i mamy przepyszny letni obiad.
Składniki na 4 porcje:
kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić kilka do dekoracji
dojrzałe awokado – obrane
mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę
dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego
sok wyciśnięty z limonki
świeżo mielony pieprz
ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich)
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pęczek kolendry do dekoracji – posiekany
pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki
garstka groszku ptysiowego do dekoracji
oliwa do dekoracji
Przepis na chłodnik z truskawek
Truskawki zmiksować z awokado, octem, sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Tak na ostro truskawek nigdy nie próbowałam :).
Polecam takie nowości!
Kurczę, nie przepadam za chłodnikami, ale przyznam, że wygląda apetycznie.
Uwielbiam te składniki! Z pewnością jest pyszne!