Jeśli smakowała Wam sałatka z soczewicą, to polecam inne strączki przerobione na warstwowce. Przecież białka nigdy nie jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.
Składniki:
puszka tuńczyka – odsączona
pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu
puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
puszka kukurydzy – odsączona
połówka czerwonej papryki pokrojona w kostkę
pół ogórka szklarniowego, obranego i pokrojonego w kostkę
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
Jak przygotować sałatkę warstwową z ciecierzycą i tuńczykiem?
Tuńczyka mieszamy z cebulą i połową sosem. W dużej szklanej misce, albo w małuch miseczkach układamy warstwowo ciecierzycę, kukurydzę, tuńczyka, paprykę, ogórek i marchewkę.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!