Wszystkie sałatki warstwowe są do siebie podobne. Jeśli potrzebujemy, żeby trzymały kształt, dodajemy jogurtu lub majonezu. Jeśli nie, zdrowszy będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek, ale robimy ją przede wszystkim po to, żeby pobawić się jedzeniem.
Składniki:
szklanka zielonej, ugotowanej soczewicy
sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu
puszka kukurydzy z puszki, odsączona
puszka tuńczyka, odsączona
pół małej czerwonej cebuli,drobno pokrojone
pół czerwonej papryki, pokrojone na kawałki
miękkie awokado, pokrojone na kawałki i skropione odrobną cytryny
3 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane
pestki dyni do dekoracji
Jak przygotować sałatkę warstwową z soczewicą i tuńczykiem?
Możemy przygotować wspólne danie w jednej dużej misce, albo indywidualne porcje. Pierwszą warstwą jest soczewica, którą polewamy sosem winegret.
Kolejna warstwa to kukurydza. Następnie mieszamy tuńczyka z cebulą i układamy jako 3 warstwę. Na to idzie papryka, awokado i jajka. Ostatnią warstwą są pestki dyni.
Składniki:
Jak przygotować
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!