Lato to sezon na bób, pomidory, fasolkę, ale to też podróże i egzotyczne smaki jak okra czy hiszpańskie papryczki w formie tapas. To najsmaczniejsza pora roku, ale warto się pospieszyć, bo sezon jest krótki.
Zobaczcie, co pysznego można ugotować latem!
Przepisy są proste, do żadnego nie będzie potrzebna waga kuchenna. Wystarczą ładne np. kwadratowe talerze i pojemnik z pokrywką, żeby zabrać je na piknik.

PAPRYCZKI PADRON
Składniki:
ćwierć kilo papryczek z Padron
2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
gruboziarnista sól
2 łyżki wody
Przepis na pimientos de Padron
Papryczki myjemy, dodajemy pół szklanki łyżki wody, czosnek i szczyptę soli. Dusimy 10 minut nie podnosząc pokrywy. Nakładamy na talerz, posypujemy solą i gotowe!

PAK CHOI Z CZOSNKIEM I HUMMUSEM Z BAKŁAŻANA
Składniki:
duża kapusta Pak Choi lub 2 małe
3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego do dekoracji
Pasta z pieczonego bakłażana
bakłażan
2 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
sok z całej limonki
Przepis na pak choi z czosnkiem i pastą z bakłażana
Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach aż całkowicie zmięknie. Wkładamy do naczynia i przykrywamy pokrywą, żeby zaparował i żeby skórka łatwiej odeszła.
Obieramy ze skórki i miksujemy z tahini, czosnkiem i sokiem z limonki.
Pak choy kroimy na duże kawałki, myjemy i dusimy z czosnkiem i sosem sojowym aż liście zwiędną.
Przed podaniem układamy pastę z bakłażana na talerzu, dekorujemy pak choi i kilkoma kroplami oleju sezamowego do smaku.

OKRA Z POMIDORAMI
Składniki:
400 g okry – im mniejsza tym lepsza
mała cebula – drobno posiekana
2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
po dużej szczypcie pieprzu, soli i oregano
sok z połówki cytryny do podania
Przepis na okrę z pomidorami
Okrę umyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidory obieramy ze skórki i dusimy razem z cebulą, czosnkiem, okrą, szklana wody i przyprawami – 15 minut aż okra będzie miękka.
Przed podaniem rozdrabniamy pomidora widelcem i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i podajemy na ciepło.

FASOLKA SZPARAGOWA W POMIDORACH
Składniki:
kilo obranej i umytej fasolki szparagowej
pół kilo małych pomidorów
cebula – obrana i drobno posiekana
2 ząbki czosnku – pokrojone na plasterki
po dużej szczypcie płatków chili, pieprzu, czosnku niedźwiedziego i soli
Przepis na fasolkę w pomidorach
Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę.
Fasolkę włożyć do garnka – nie trzeba jej suszyć po umyciu. Dodać obrane pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy oraz wodę, żeby przykryła fasolkę do połowy.
Gotować przez ok 15 minut.
Partnerem zestawienia przepisów jest zasmakujradosci.pl