Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować

Paella z grilla – zobacz, jak ją przygotować


Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa, którą przyrządza się na specjalnej patelni. W podstawowym przepisie znajdziemy bogactwo owoców morza, warzyw oraz pysznego ryżu. Niektórzy lubią ją przyrządzać w wersji mięsnej, inni w wersji wegetariańskiej. Świetnie smakuje również ta zrobiona na grillu.


Paella – jak ją zrobić?


Paella to jedno z tych dań, których koniecznie powinno się spróbować, będąc na wakacjach w Hiszpanii. Z pewnością po powrocie wiele osób będzie chciało odtworzyć przepis, ponieważ smak tego dania jest niezwykły. Danie idealnie sprawdza się jako kolacja w letnie wieczory. Jeszcze lepiej, gdy przyrządzimy zjemy ją na świeżym powietrzu, przyrządzoną na grillu.
Aby zrobić paellę potrzebujemy specjalnego rodzaju ryżu, który kupimy w wielu sklepach internetowych. Jeśli wybieramy opcję paelli tradycyjnej, musimy zaopatrzyć się również w owoce morza. Najlepiej, by były świeże, ale jeśli nie mamy do takich dostępu, możemy skorzystać z gotowych, mrożonych mieszanek, które są dostępne w supermarketach. Jeśli tworzymy własny mix, powinniśmy postarać się o kilka rodzajów krewetek (np. koktajlowe, tygrysie), ośmiorniczki, kalmary oraz małże. Wszystkie owoce morza powinniśmy dokładnie oczyścić. Jeśli decydujemy się na mrożone, przed wrzuceniem ich na patelnię, musimy je rozmrozić i również zadbać o to, by były dobrze oczyszczone.
Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni do paelli oliwy z oliwek, do której wrzucamy czosnek, następnie pokrojoną w kosteczkę paprykę. Po kilku chwilach możemy dorzucić pokrojony pomidor, następnie całość posolić i smażyć przez kilka minut. Następnie dodajemy przyprawy: przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz paprykę wędzoną i – jeśli lubimy – paprykę ostrą. Później na patelnię wlewamy białe wino. Mieszamy i wsypujemy ryż. Smażymy go do czasu, aż ziarenka staną się przezroczyste i będzie on w połowie miękki. Wtedy do potrawy możemy wlać wcześniej przygotowany bulion szafranowy. To czas na dodanie owoców morza. Wrzucamy je do ryżu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez kilka minut. Uważamy, by nie przesadzić z czasem, ponieważ owoce morza łatwo stają się gumowate pod wpływem zbyt długiej obróbki termicznej.
Kiedy danie będzie już gotowe, zestawiamy je z ognia. Dekorujemy ćwiartkami cytryny, którymi każdy jedzący powinien polewać kolejne porcje jedzenia, aby wydobyć smak owoców morza. Istotne jest, by paellę serwować na patelni, na której była przyrządzana, nie powinniśmy jej nigdzie przekładać.


Paella z grilla – jak ją przygotować?


Teoretycznie paella nie jest daniem, które przygotowuje się na grillu, lecz na kuchence. Jednak grille marki Weber to umożliwiają. W przypadku tych innowacyjnych grilli nie ma w tym zakresie ograniczeń.

To zasługa systemu GBS (Gourmet BBQ System), który stanowi innowacyjne rozwiązanie, sprawiające, że grill staje się urządzeniem wielofunkcyjnym, na którym można przygotować właściwie każdą potrawę.
Na czym to polega? Grill z systemem GBS ma ruszt z wymiennym elementem, na którego miejsce możemy umieścić dowolny sprzęt z asortymentu firmy Weber. Wśród akcesoriów znajduje się patelnia idealnie nadająca się do przyrządzania paelli. Wystarczy, że powyższy przepis odtworzymy, korzystając z naszego grilla i możemy się cieszyć wspaniałym smakiem hiszpańskiej potrawy w środku polskiego lata.
Jak myślisz jakie nietypowe dania oprócz paelli możesz przygotować na grillu? Pizzę? Gofry? Popcorn? To naprawdę możliwe! Żeby się o tym przekonać i wykorzystać pełnię grillowych możliwości, zapisz się na newsletter na stronie weber.com! Nie pożałujesz!

Materiał partnera


Related Posts

Najlepsze przepisy na grilla

Najlepsze przepisy na grilla

Powoli można już zacząć planować co zjemy, gdy sezon grillowy będzie w pełni. Klasyki to oczywiście hamburgery, kiełbaski i kaszanki.

Mangoburger

Mangoburger

Ostatnie kilka dni spędziłam na działce w towarzystwie grilla i rodziny. Nie jest to zbyt zdrowe, ale majówka jest raz do roku. Ponieważ szaszłyki, kiełbaski i steki już były grane, przyszła kolej na hambuksy. Bardzo lubię mango, więc na koniec majówkowego sezonu grillowego był mangoburger – hamburger z mango. Składniki na każdą osobę: bułka do hamburgera, przekrojona 150 g […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *