Bób z oregano i czosnkiem niedźwiedzim

Bób z oregano i czosnkiem niedźwiedzim

Trwa sezon na bób i na wszystkie dania, które są przygotowanie na bazie tego pysznego warzywa.

Bób to smaczny dodatek do kanapek, sałatek, risotto, makaronu i hummusu. Możemy zrobić też quiche i zupę z bobem.

Bób jest tak pyszny, że najczęściej jest samodzielną potrawą. To zdrowy zamiennik mięsa i modny składnik zdrowej diety. Nasiona bobu są cennym źródłem witamin, białka i błonnika, po których przez długi okres czujemy się nasyceni. 

Fani zero waste polecają kotlety i pasztety ze skórek bobu, żeby nic się nie zmarnowało.

Bób z oregano i czosnkiem

Składniki:

pół kilo bobu

2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki

czubata łyżeczka oregano

czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego

łyżeczka soli

Bób z oregano i czosnkiem

Przepis na bób z oregano i czosnkiem niedźwiedzim

Każde nasionko bobu nacinamy, ale nie wyjmujemy go ze skórki. Bób dusimy z przyprawami i pół szklanki wody przez 15 minut. Po ugotowaniu zostawiamy jeszcze 15 minut w naczyniu, żeby smaki się przegryzły.

Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do makaronu czy sałatki.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *