Trwa sezon na bób i na wszystkie dania, które są przygotowanie na bazie tego pysznego warzywa.
Bób to smaczny dodatek do kanapek, sałatek, risotto, makaronu i hummusu. Możemy zrobić też quiche i zupę z bobem.
Bób jest tak pyszny, że najczęściej jest samodzielną potrawą. To zdrowy zamiennik mięsa i modny składnik zdrowej diety. Nasiona bobu są cennym źródłem witamin, białka i błonnika, po których przez długi okres czujemy się nasyceni.
Fani zero waste polecają kotlety i pasztety ze skórek bobu, żeby nic się nie zmarnowało.
Składniki:
pół kilo bobu
2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego
łyżeczka soli
Przepis na bób z oregano i czosnkiem niedźwiedzim
Każde nasionko bobu nacinamy, ale nie wyjmujemy go ze skórki. Bób dusimy z przyprawami i pół szklanki wody przez 15 minut. Po ugotowaniu zostawiamy jeszcze 15 minut w naczyniu, żeby smaki się przegryzły.
Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do makaronu czy sałatki.