Chcesz wiedzieć, co można zjeść w Jordanii, jakie dania są dostępne tylko tutaj i co przywieźć na pamiątkę?
Jeśli widziałeś ostatnio jakiś film hollywoodzki dziejący się na pustyni, to prawdopodobnie był on kręcony właśnie w Jordanii na Wadi Rum. Jordania grała w “Diunie”, ale też w filmach takich jak „Marsjanin”, „Alladyn”, czy w nowych częściach „Gwiezdnych wojen”. To proste — jeśli akcja filmu rozgrywa się na Marsie, to ekipa filmowa musi nagrywać film na pustyni w Jordanii, a jeśli fabuła dzieje się w zaginionym skalnym mieście to w Petrze np. „Indiana Jones i ostatnia krucjata”.
Rdzennymi mieszkańcami Petry inspirowali się twórcy postaci kapitana Jacka Sparrowa w „Piratach z Karaibów”, więc każdy Beduin z Petry wygląda jak pirat. Jeśli to nie wystarczy, żeby was skusić, to może pojedziecie ze względu na kuchnię?

Co je się w Jordanii?
Spodziewałam się dań, które znam z kuchni arabskiej i które opisywałam w przewodniku kulinarnym po Libanie.
Co zastałam na miejscu?
Przed przyjazdem myślałam, że to bardziej bogaty kraj. tymczasem koszty życia są wysokie a pensje lokalsów niskie. Widać to trochę po miejscowych daniach i po podziale na miejsca, gdzie stołują się miejscowi i tych dla turystów. Poza większymi miastami, gdzie możemy pójść do miejsca dla lokalsów, w czasie wycieczki do Jordanii będziemy skazani na miejsca dla turystów. Zwykle są to fast foody, albo restauracje ze szwedzkim stołem, gdzie płacimy za talerzyk i nakładamy sobie wszystko, na co mamy ochotę. Niektóre dania je się palcami. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby jeść wyłącznie prawą ręką.
Popularne są lody na patyku z olejem palmowym i sztucznymi dodatkami a każdy szanujący się Jordańczyk je albo w domu, albo wybiera “zachodnie” dania jak pączki typu Dunkin Donuts czy pizzę.

Co pysznego można zjeść z Jordanii?
Wszystko to co na w całym regionie, czyli różnego rodzaju mezze, moje ulubione arabskie pizze z zaatarem, czyli manaeesh, falafelki, ryż z kurczakiem i kebaby zarówno w formie szoarmy jak i grillowanego mięsa na szpikulcu. W czasie mojego pobytu jadłam kojarzący mi się z Marokiem tadżin, kibbe jak w Libanie, zupę z soczewicy i mnóstwo sałatek.
Najtańsze są dania z kurczakiem, ale popularna jest też baranina i koźlina.
Nad morzem je się oczywiście ryby i owoce morza a na pustyni serki typu bryndza i inne przetwory z mleka.
Na ulicy kupimy pyszne wyciskane soki np. z granatu i pomarańczy, oraz typowy dla Jordanii miks soku z cytryny zmiksowanego z liśćmi mięty i z cukrem.
Najbardziej smakowały mi świeże surówki i sałatki oraz oliwki przygotowywane na wiele sposobów.
Nie ma żadnego problemu z alkoholem, a posiłek możemy zakończyć fajką wodną, albo deserem typu baklawa. Bardzo smakowały mi ciasteczka ma’amoul z daktylami i wodą różaną oraz arabskie lody, do których dodaje się mastyksu, żeby były ciągnące się i elastyczne.

Co można zjeść tylko w Jordanii?
Najsłynniejsze danie jordańskie to mansaf, czyli jagnięcina z ryżem i specjalnym sosem z suszonego nabiału. Na pustyni Beduini gotują zarb w wyjątkowym piecu beduińskim. Kolację zaczyna się przygotowywać od wykopania dziury w piasku i zapaleniu w nim ogniska. Mięso i ziemniaki są potem umieszczane nad żarem i zakopywanie w piasku. Po kilku godzinach wolnego gotowania mamy wyjątkowe danie. Najpyszniejsze, jakie jadłam w Jordanii.

Co się je na śniadanie?

Oczywiście hummus i inne pasty typu baba ganoush. Do tego jest jakieś danie strączkowe na ciepło np. ful mesdames, jajka na twardo, pomidory, ogórki, chałwę i miejscowe pieczywo. Gwarantuję, że śniadanie będzie twoim ulubionym posiłkiem.

Koniecznie trzeba spróbować:
- lemonana — sok z cytryny i mięty z cukrem
- herbatki ziołowe w pustynnych kawiarniach
- kawa z tygielka
- sałatki ze świeżych warzyw
- lokalne dania beduińskie typu zarb lub mansaf
- ryby i owoce morza z grilla
- lody arabskie (najlepiej kulkowe, a nie ze sklepu) z mastyksem

Co przywieźć z Jordanii?

Typowe pamiątki to:
- słodycze i orzechy
- przyprawy typu sumak czy zaatar
- herbatki ziołowe typu szałwia z cynamonem
- miseczki kamienne
- kosmetyki z Morza Martwego
- biżuteria z kamieni naturalnych i perfumy orientalne
- kadzidło i mirra
- kompozycje z kolorowego piasku w butelkach
