Pomidory ze śmietaną i solą morską

Pomidory ze śmietaną i solą morską

Warzywa w śmietanie to moja ulubiona surówka, codziennie mogłabym jeść mizerię i sałatę ze śmietaną. Mniej znaną wersją takiej surówki są pomidory ze śmietaną i solą morską. Smacznego!
Składniki:
4 pomidory malinowe, sparzone i obrane ze skórki
kwaśna śmietana lub jogurt grecki – pół szklanki
sok z połowy cytryny
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cukru
szczypta gróboziarnistej soli morskiej
listki bazylii do dekoracji
Śmietanę mieszamy z cukrem,solą, pieprzem i cytryną. Pomidory kroimy na kawałki i polewamy śmietaną. Dekorujemy bazylią, posypujemy pieprzem i podajemy.
pomidor


Related Posts

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Migdałowe grzanki typu bostock z pierniczkami

Na moim blogu mam sporo uproszczonych wersji przepisów. Te grzanki to takie bostocki, ale zrobione na szybko ze składników, które raczej mamy w domu w szafce albo możemy kupić z wyprzedzeniem i ze starej chałki. Bostock to takie okrągłe chrupiące ciastko wycięte z brioszki skarmelizowane po bokach, wilgotne i pomarańczowe w środku i chrupiąco migdałowe na wierzchu. Oczywiście  bostock zrobiony wg. tradycyjnego pracochłonnego przepisu […]

Tosty francuskie z rokitnikiem

Tosty francuskie z rokitnikiem

Mam sentyment do owoców rokitnika. Nie rozumiem, dlaczego nie jest bardziej popularny w Polsce. To znaczy rośnie w wielu miejscach, jako charakterystyczne pomarańczowe kulki, ale nikt go nie je. Kiedy byłam na wakacjach w Rosji podpatrzyłam patent na bardzo prosty deser.  Wystarczy zmiksować zerwane jagódki rokitnika z kilkoma łyżkami cukru i zamrozić w foremkach na lody lub opakowaniu po jogurcie. To pyszny, kwaśny […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *