Każda nacja ma własne danie typu pizza i pierogi. Wystarczy trochę mąki i trochę czasu, żeby mieć obiad dla dowolnie dużej i dowolnie głodnej grupy osób. Niestety te dania mogą się też nie udać, jeśli nie mamy dobrego przepisu, dlatego często kupujemy już gotowe.
Jeśli jednak potrzebujemy efektownego i taniego przepisu, to pizza nie ma sobie równych.
Jakie są 3 najlepsze przepisy na domową pizzę?
PIZZA Z KALAFIORA Z SOSEM KOPERKOWYM
Składniki:
Ciasto:
- średni kalafior – umyty
- puszka białej fasoli – odsączona z zalewy
- 2 jajka
- po łyżeczce soli, oregano i pieprzu
- ząbek czosnku przetarty przez praskę
Dodatki:
- opakowanie mascarpone
- pęczek koperku – drobno posiekany
- 10 listków bazylii – drobno posiekanych
- 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan)
- ząbek czosnku przetarty przez praskę
- 100 g sera gouda startego na tarce
- papier do pieczenia do wyłożenia blachy
- oliwa
- kilka listków bazylii do dekoracji
Przepis na pizzę z kalafiora z sosem koperkowym
Kalafior zetrzeć na tarce. W dużej misce zmiksować fasolę, jajka i przyprawy. Dodać tarty kalafior i miksować jeszcze chwilę, ale masa nie musi bardzo gładka.
Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni.
W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem, bazylią i czosnkiem.
Upieczony blat do pizzy posmarować mascarpone, posypać tartym żółtym serem i potrzymać jeszcze kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się stopi.
Podawać udekorowaną bazylią.
PIZZA Z BOCZKIEM
Pizza z kalafiora jest nadspodziewanie dobra, ale jeśli wolicie klasyczny przepis, to zapraszam na coś bardziej klasycznego.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka drożdzy instant
- łyżka oliwy
- 100 ml wody
Dodatki:
- 2 ziemniaki (umyte i obrane)
- 100 g mascarpone
- szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
- 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji
- 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
- 8 listków bazylii do dekoracji
- sól i pieprz (świeżo mielony)
Nie lubicie sera? Możecie przygotować lżejszą wersję bez sera i dodatków. Focaccia to pyszny klasyk. Do tego wegański!
FOCACCIA Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM
Składniki:
- pół kilo mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 15 g drożdży instant
- szczypta soli i łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista do posypania
- oliwa do dekoracji
- rozmaryn do posypania
Nie macie siły wyrabiać ciasta? Zawsze zostaje pizza przez internet, która uratowała niejeden wieczór.
Uwielbiam pizze a szczególnie te najprostszą na grubym chrupiącym cieśnie. Jeszcze samemu nigdy nie robiłem a widzę że warto zacząć. Dodam od siebie ciekawostkę i pizzy a mianowicie większość osób źle przelicza jaką się najbardziej opłaca kupić czy robić im większa tym zawsze wychodzi znacznie taniej. Czy taką własną można też zamrozić na później – no i czy surową czy już podpieczoną?
Podziwiam osoby, które potrafią robić pyszną domową pizzę. Niestety ciasto w moim wykonaniu pozostawia zawsze wiele do życzenia. Na szczęście na terenie Warszawy działa mnóstw pizzeri, które oferują pyszną pizzę z dowozem.
http://www.szkutnia.waw.pl/
Trzymam kciuki, żeby się kiedyś udało.