Paskalizacja – z czym się to pije

Paskalizacja – z czym się to pije

#współpraca

Lubię dobre rzeczy, ale często nie mam czasu, żeby sobie coś dobrego przygotować. Podziwiam osoby, które wstają godzinę wcześniej, żeby zrobić sobie zdrowe smoothie na śniadanie i jeszcze umyć mikser czy wyciskarkę.
Bardzo się więc ucieszyłam, że dostałam do testowania zapas soków i smoothie SWIGO. Zwłaszcza że teraz kiedy wiem, które mi smakują, mogę sobie je kupować w sklepach typu Carrefour czy Stokrotka albo w sklep swigo online. Smoothie zastępuje mi jeden posiłek a, sok piję zwykle do posiłku, albo zabieram na wycieczki.

Jakie są moje ulubione smaki?


Zdecydowanie najbardziej smakuje mi Slim, który składa się z soku z grapefruita, ananasa i jabłka. Będę też kupować Detox, czyli sok z jabłka, pomarańczy, szpinaku, natki pietruszki, pokrzywy i imbiru oraz Odporność z jabłka, banana, czarnej porzeczki, cytryny, żurawiny, jeżyny i owocu róży.

Soki SWIGO są tłoczone na zimno z owoców i warzyw, zwykle bazą jest sok jabłkowy. Wyróżnia je dodatek superfoods i ziół typu pokrzywa czy jasnota, clean label, czyli czysta etykieta bez chemicznych dodatków czy cukru oraz długi okres przydatności do spożycia.
Ten ostatni czynnik mnie przekonał, bo zdarza mi się kupić sok jednodniowy czy wielopak jogurtów probiotycznych, a potem je wyrzucić, bo się przeterminowały.

Czym się różni sok paskalizowany od pasteryzowanego?

Długi termin przydatności utrzymuje się metodą HPP (High Pressure Processing), która wykorzystuje wysokie ciśnienie, a nie temperaturę jak przy pasteryzacji, do utrwalania soków. Uzyskujemy wtedy świeży sok, zupełnie inny niż pasteryzowany z kartonika.
Pierwszym etapem produkcji jest uzyskanie soku zimno tłoczonego, żeby nie tracić witamin na etapie wyciskania soku czy przecieru. Potem butelki z sokiem umieszcza się w specjalnej komorze, która napełnia się wodą i podnosi ciśnienie do 6000 atmosfer, czyli więcej niż na dnie Rowu Mariańskiego. W czasie paskalizacji niszczone są bakterie, drożdże i pleśń.
Dzięki temu pozbywamy mikroorganizmów, które sprawiłyby że sok by się zepsuł, ale zachowujemy witaminy i kolor.
Metodę HPP opracował w XIX wieku chemik Bert Holmes Hite, ale upowszechniła się znacznie później, ponieważ wymaga przechowywania gotowego produktu w lodówce – w sklepie lub w czasie transportu gdy kupujemy je w internecie. Pierwsze produkty pojawiły się w sprzedaży w Polsce w 2018 roku, a teraz są dostępne tak po prostu w supermarkecie.

sok swigo

Sok paskalizowany — dlaczego musi być w lodówce

Jeśli bierzemy nasz sok na wycieczkę czy do pracy, to spokojnie możemy mieć go w torebce, nawet cały dzień i się nie zepsuje, ale jeśli kupujemy większą ilość, żeby mieć na zapas, to trzeba je trzymać w lodówce i z lodówki są też sprzedawane.

Przechowywanie soku w temperaturze od 1 do 6 stopnia Celsjusza pozwala zachować polifenole, antyoksydanty, witaminy, czy minerały.

sok

Related Posts

Australijski koktajl truskawkowy

Australijski koktajl truskawkowy

Coraz modniejsze stają się lokale serwujące tzw. freakshaki, czyli zwariowane koktajle mleczne. Liczy się nie tylko smak koktajlu, ale też dekoracja – bita śmietana, kawałki wafelków, albo popcorn, słodkie syropy ściekające po ściankach naczynia. Moda na nie zaczęła się w Australii wraz z Instagramem, bo taki koktajl ma przede wszystkim wyglądać. Zwykle jest to bardzo duża porcja, […]

Najlepsze przepisy na koktajl

Najlepsze przepisy na koktajl

Koktajle to prosty przepis na przemycenie dodatkowych porcji warzyw i owoców. Nawet osoby, które nie lubią szpinaku czy buraków docenią witaminy w postaci słodkiego, kolorowego aromatycznego soku.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *