Zimne miesiące to czas, kiedy rządzi dynia. Zaczyna się od syropu dyniowego do kawy w ulubionej kawiarni, potem są moje ulubione dyniowe smaki, czyli purée, dynia pieczona, curry czy sałatki na ciepło. Bez dyni nie ma Halloween, a najlepsza gęsina na świętego Marcina jest właśnie z dynią.
Nie wierzysz? Łap przepis. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, to polecam zaprzyjaźniony blog Konrada, czyli blendman.pl
Dynia w wersji mięsnej

UDKO GĘSI KONFITOWANE Z DYNIOWYM PĘCZOTTO
Składniki:
- 4 uda gęsie
- 2 kg tłuszczu gęsiego
- 500 g pęczaku
- 2 gruszki
- jabłko
- cebula czerwona
- dynia hokkaido
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- szklanka wody lub bulionu
- opakowanie pestek dyni – podprażone na patelni
- Przyprawy: sól, pieprz, miód
Przepis na gęś z dyniowym pęczotto
Z uda wyciąć kość podudzia i posolić dzień przed przygotowaniem. Piec w tłuszczu 4 godziny w piekarniku.
Dynię pokroić na kawałki, wyjąć pestki i upiec w piekarniku. Pęczak ugotować.
Cebulę, jabłko i gruszki pokroić w kostkę. Dynię zblendować ze szklanką wody lub bulionu, dodać pokrojone warzywa, ugotowany pęczak, wino, łyżkę miodu, posolić i popieprzyć.
Na talerzu ułożyć porcję pęczotto dyniowego, udko i posypać podprażonymi pestkami dyni.
Więcej moich ulubionych smaków z dynią znajdziesz tutaj

Dynia w wersji wegańskiej
Jeśli wolisz wersję wege przepisów z wykorzystaniem dyni, to łap moje ulubione przepisy z bloga Konrada.
Na śniadanie najlepsze będą bułki dyniowe
Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki cynamonowe na słodko, to na pewno posmakują Ci cynamonki z dynią
A może klasyczna zupa dyniowa? Konrad ma ją w wersji zupa krem i zupa jarzynowa. Jak się robi zupę warzywną z dynią?
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minutc.
Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 minutę.
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Brukselki oczyść, przekrój na pół i również umieść w garnku. Smaż przez 5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion oraz pomidorki koktajlowe z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż dynia i brukselka zaczną się robić miękkie.
Odcedź i przepłucz fasolę. Dodaj ją do zupy, wsyp przyprawy i gotuj jeszcze 1 minutę.
Pod koniec wlej roślinną śmietankę i porządnie wymieszaj. Zupa z dyni jest już gotowa. Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką.\
Listę składników znajdziesz w oryginalnym przepisie.
U Konrada jest nawet curry z dynią!