“Ziarno”-recenzja

“Ziarno”-recenzja

Przepisy z “Ziarna” poznałam na warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool, które promowały książkę w maju, ale dopiero teraz zapoznałam się z całością.

Dominika Wójciak, to zwyciężczyni III edycji MasterChefa i blogerka. Jest autorką nie tylko przepisów, ale też pięknych zdjęć do tej książki. 

ziarno3

Jej kulinarna filozofia jest mocno patchworkowa, korzystająca z wielu egzotycznych smaków i tradycji (od szarych klusek do arabskiej mejandy) i z wielu inspiracji (od podróży do kuchni Ottolenghiego), a jej książki przekazują nam klucz do jej kuchni i życia.

W “Ziarnie”pisze o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy  do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati.

Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy.

ziarno2

Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają, że z radością przeniosłam się do tego świata o ciemnych nasyconych barwach.

ziarno

Książka jest też bardzo pouczająca, zwraca uwagę na odpowiednie przygotowanie ziaren, tak  by pozbyć się kwasu fitowego i uczynić je łatwiejszym do strawienia. Zawiera praktyczny indeks, żeby nie przegapić przepisów na dodatki i sosy, które podawane są przy jakimś konkretnym daniu a mogą nam służyć w innych kombinacjach. Fajne jest też to, że wiele przepisów można dowolnie modyfikować, gdy zmieniają się sezonowe owoce zamieniając szparagi na bób czy cukinie, gdy szparagów już nie ma

„Ziarno” jest też piękne graficznie, co docenić można szczególnie w letnie upały.

 
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/ziarno-dominika-wojciak-9788376427058.html’ classes=”big”]

Ziarno
Autorka: Dominika Wójciak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Pascal
Data premiery: 2016
Okładka: twarda


Related Posts

“Smak chili, smak życia” – recenzja

“Smak chili, smak życia” – recenzja

Czy da się opowiedzieć całe swoje życie poprzez kolejne dania wykwintnej kolacji? Eve, bohaterka tej książki gotuje właśnie taką ucztę, która symbolizuje jej wejście w dorosłość. Każda potrawa z czymś się kojarzy, coś znaczy. Eve poznajemy zawsze pośrednio, poprzez postacie, które mają z nią coś wspólnego. Jest postacią drugoplanową w historiach jej […]

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe (ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją), oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i dodatków kuchni […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *