W tym roku po być może po raz pierwszy będziemy spędzać Wigilię po swojemu. Być może w mniejszym gronie. Być może po raz pierwszy u siebie w domu.
Ma to swoje dobre strony. Nie musi być tak jak zawsze także w przepisach na Boże Narodzenie czy 2. dzień świętowania. Możemy mieć nową świecką tradycję i nowe przepisy świąteczne.
Dlaczego by nie poeksperymentować z nowymi potrawami, które zachowując ducha świątecznych smaków i składniki typu kiszona kapusta, mak, ryby i ciasto na pierogi, nie zamykają się na kuchnię regionalną i kuchnie świata.
Panczkraut to śląska potrawa z ziemniaków i kiszonej kapusty. Możemy wykorzystać też do niej bigos, który został nam z poprzedniego dnia. Ryba po tajsku to wariacja na temat ryby po grecku, której spróbowałam na warsztatach kuchni tajskiej. Pierogi nie muszą być tylko z kapustą i z grzybami, kuchnia regionalna zna też wersję cebularzową z cebulą i makiem.
Lubicie świąteczne smaki i dekoracje nie tylko od święta?
To zaczynamy!

Pierogi z cebulą i makiem
Składniki:
Ciasto:
- kilo mąki
- całe jajko
- 4 żółtka z jajka
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
- 2-3 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
kilo cebuli — podsmażonej na patelni
łyżka musztardy
łyżka zmielonego maku
4 łyżki oliwy lub oleju
sól i pieprz
Przepis na pierogi z cebulą i makiem
Zagniatamy ciasto. Składniki na nadzienie mieszamy w misce. Nastawiamy wodę w dużym garnku, dodajemy do niej sól, kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Na środek kółka z ciasta wyciętego szklanką nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Kiedy zgromadzi nam się partia pierogów mieszcząca się do garnka, gotujemy je przez 5 minut.

Panczkraut
Składniki:
- kilo ziemniaków
- pół kilo bigosu lub gotowej kapusty wigilijnej
Przepis na panczkraut
Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na puree. Dodajemy bigos, mieszamy, podgrzewamy i podajemy na ciepło.

Ryba po tajsku
Składniki:
- 200 g fileta z białej ryby (typu okoń, tilapia) podzielonego na 3-4 cm ukośne kawałki
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- sos z warzywami:
- ząbek czosnku pokrojony w paski
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- pół łyżki cukru
- papryka czerwona
- papryka żółta
- marchewka
- 2 liście limonki kafir

Lody świąteczne z makiem i pierniczkami
Składniki:
- półlitrowe opakowanie gotowych lodów śmietankowych
- 2 łyżki maku mielonego
- 75 g cienkich, kruchych pierniczków
- szczypta soli
- pierniczki i wafelki do lodów do dekoracji
Przepis na lody z makiem i pierniczkami
Lody zostawić poza zamrażarką na 10 minut, żeby lekko zmiękły. W tym czasie włożyć pierniczki do plastikowej torby i pokruszyć uderzając w nie wałkiem do ciasta lub butelką po winie. W misce wymieszać lody z makiem pokruszonymi ciasteczkami i solą. Zmiksować a następnie przelać z powrotem do opakowania po lodach i zamrozić przez noc.
Podawać udekorowane pierniczkiem.
Partnerem zestawienia przepisów jest homeandpassion.pl