W tym roku przygotowania do Świąt zaczęły się niespodziewanie wcześnie. Kolorowe dekoracje, spacery po rozświetlonych ulicach, kupowanie prezentów, świąteczne przepisy i planowanie kolacji wigilijnej to odskocznia od szarej codzienności.
Dlaczego by nie zrobić sobie obiadu inspirowanego smakami Świąt już dziś? Bez szaleństw – nie sięgamy jeszcze po tradycyjne, pracochłonne, wigilijne przepisy. Wystarczą wigilijne smaki suszonych grzybów, śliwek, maku i miodu, żeby przywołać magię świąt.
Nie zaszkodzi też już dziś wyciągnąć z szafy serwis obiadowy, piękniejszy niż talerze, na którym jemy na co dzień.
W wersji minimalistycznej wystarczy kawałek dobrego ciasta zjedzony pod choinką np. ciasto kawowe z makiem z tego przepisu oraz zestaw ciepły napój i ładna szklanka termiczna do kawy.
Zupa grzybowa z topinamburem
Składniki:
250 g suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
cebula
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
duża szczypta kminku,rozmarynu, tymianku, soli i pieprzu
kilka listków laurowych
5 suszonych plasterków jabłek
5 suszonych śliwek bez pestek+ po jednej na każdy talerz do podania
5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych
100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję
olej tłoczony na zimno do dekoracji
szczypiorek lub dymka do dekoracji
Przepis na zupę grzybową z topinamburem
Pęczak z grzybami i śliwkami
Składniki:
100 g kaszy pęczak
10 g grzybów namoczonych na noc
czerwona cebula – drobno pokrojona
ząbek czosnku przetarty przez praskę
duża szczypta pieprzu, soli, majeranku i kminku
garść suszonych śliwek
Przepis na pęczak z grzybami i śliwkami
Do garnka z pół litra wody wlewamy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Pęczak gotujemy do miękkości z grzybami i cebulą. Pod koniec gotowania dodajemy suszone śliwki. Mieszamy i podajemy na ciepło.
Leniwe kluski z makiem i miodem
Składniki:
250 g tłustego twarogu
3 czubate łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
jajko
szczypta soli
masło i miód do podania
Przepis na leniwe kluski z makiem i miodem
Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodaj jajko, mąkę, sól oraz mak i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, z każdej lepimy podłużny wałek i kroimy jak na kopytka. Kluski wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i odcedzamy pół minuty po wypłynięciu. Podajemy z łyżką masła i łyżką miodu.
Ciasto kawowe z makiem
Składniki:
pół szklanki mleka
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
6 łyżeczek kawy
3 łyżki zmielonego maku
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szklanki mąki
Przepis na ciasto kawowe z makiem
Mleko podgrzewamy w garnku dodając kawę, mak, cukier, sól i masło. Kiedy się zagotuje odstawiamy do wystudzenia, żeby kawa naciągnęła. Dodajemy proszek do pieczenia, jajka i mąkę i miksujemy na gładką masę.
Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i podsypanej mąką
Pieczemy w piekarniku w 180°C, góra-dół przez około 45 minut do suchego patyczka.
Partnerem zestawienia przepisów jest Zasmakuj w Radości.