Marakuja jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Ma działanie przeciwzapalne i poprawia nastrój.
Marakuję możemy kupić w formie pulpy, albo jako okrągły owoc, który należy przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką pyszny miąższ z nasionami.
Owoce te jada się na surowo, robi się z nią galaretki, dżemy, soki i koktajle. Jest też pysznym dodatkiem do deserów lodowych. Do dekoracji wystarczy połówka owocu, albo sam miąższ, który efektownie wygląda na zdjęcia. Marakuja jest kwaskowata i pasuje także do potraw z kurczaka.
Jakie są moje ulubione przepisy z marakują
DRINK PORNSTAR Z WÓDKĄ
Składniki na 2 porcje:
- gotowy premiks do drinków POSHE (sok z cytryny z marakują i wanilią)
- szot wódki na każdą szklankę
- połówka owocu marakui do dekoracji
- lód lub zimna woda (⅓ szklanki)
Z premiksem to bardzo proste. Wystarczy wlać wszystkie składniki do szklanki, udekorować połówką marakui i gotowe.
GOFRY Z JOGURTEM I MARAKUJĄ
Składniki:
- 2 jajka
- pół kilo mąki
- 250 g kefiru
- 50 g cukru
- 50 g oleju
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jogurt grecki
- połówka marakui na każdą porcję
- kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji
Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują
Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady.
Jeśli nie uda się kupić świeżej marakui, może być oczywiście pulpa z puszki.
ZUPA Z MARAKUI, WANILII I BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 2 świeże marakuje
- pół tabliczki białej czekolady
- łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
Pełny przepis:
Partnerem tego zestawienia przepisów z mojego bloga jest POSHE. Pij odpowiedzialnie!