Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak pyszna, że będę ją robić także po sezonie – ze śliwkami z octu. Sałatkę ziemniaczaną można jeść przez cały rok, ale jej jesienna wersja z jesiennymi warzywami – cukinią i dynią to moja ulubiona wersja. Idealna do zabrania do pracy w pudełku obiadowym.
Składniki dla 2 osób:
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
mała cukinia pokrojona na półplasterki
ząbek czosnku przetarty przez praskę
kawałek pieczonej dyni (opcjonalnie) – pokrojony na plasterki
winegret ukręcony z 2 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżki musztardy i szczypty soli
ćwierć kilo śliwek węgierek – przekrojonych na pół i z wyjętymi pestkami
pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki
kilka liści dowolnej sałaty
świeżo zmielony pieprz
Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śliwką węgierką
Ziemniaki pokroić w plasterki. Cukinię podsmażyć na patelni z czosnkiem przez kilka minut.
Ułożyć na talerzu liście sałaty, na nich ziemniaki z cukinią. Polać sosem winegret. Na to ułożyć śliwki i posypać serem feta. Popieprzyć i jeść od razu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Wygląda bardzo smakowicie. Będę musiała spróbować 🙂
Koniecznie!
Ciekawe połączenie – wypróbuję, bo lubię takie niestandardowe przepisy.