Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Danii” – recenzja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek „Tradycje kulinarne Danii” – recenzja

Wciąż unosimy się na fali fascynacji publikacjami Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, dlatego w naszych kulinarnych podróżach nie opuszczamy Skandynawii.  Dziś zapraszamy  na kolejną recenzję, która jest jednocześnie niezwykłą podróżą po smakach i aromatach. „Tradycje kulinarne Danii” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek to prawdziwa uczta nie tylko dla ciała, ale i dla ducha!

Serce duńskiej kultury i… treść duńskiego żołądka

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak to jest zjeść kolację w krainie syren i Wikingów, nie szukajcie dalej. Ta książka zabiera czytelników w podróż po Danii, ale zamiast typowych przewodników turystycznych, oferuje wyjątkowy wgląd w serce duńskiej kultury – jej kuchnię. Publikacja  jest imponująco drobiazgowa, dociekliwa i dokładna. Dzięki niej  mamy szansę zajrzeć nie tylko do kuchni, ale (dosłownie!) do duńskich żołądków: autorka ujawnia np. badania zawartości żołądka mężczyzny z Tollund z IV wieku przed naszą erą; jego ostatnim posiłkiem był jęczmienny kleik z dodatkiem ziaren lnu, wierzbownicy bladoróżowej, ziaren 20 innych chwastów oraz ryba. 

Poczuj się jak w Danii!

Autorce udało się nie tylko zebrać przepisy, które sprawią, że poczujecie się jak w duńskiej kuchni bez względu na to, gdzie jesteście, ale także wpleść w to wszystko opowieści i anegdoty, które przybliżają duński sposób życia. Czytając, można niemal poczuć zapach świeżego chleba dobywający się z piekarni na małej uliczce w Kopenhadze.

Tradycje kulinarne Danii” to więcej niż książka kucharska. To podróż kulinarna, która zaskakuje na każdej stronie. Od smørrebrød w różnych wariantach (z krewetkami, a nawet kotletem), przez klasyczne dania ze śledzia i łososia, po słodkie rozkosze takie jak brunsviger,  herrnhutkager czy  ingenting. Tomaszewska-Bolałek z niezwykłą precyzją i lekkością wprowadza czytelników w świat duńskiej gastronomii, nie zapominając o jej historii i ewolucji.

Książka kipiąca od anegdot i ciekawostek

Nie brakuje też ciekawych anegdot! Autorka nie omieszkała podzielić się kilkoma zaskakującymi faktami, i przypowieściami, np. o tradycyjnych napitkach, okraszonych legendą o trollach. Dzięki zgrabnym wtrąceniom dowiecie się np., że autentyczne, czekoladowe żaby nie pojawiły się pierwszy raz w powieści JK Rowling: Duńczycy znali je już od dawna i zajadali się nimi w realu, rozkoszując smakiem śmietankowego nadzienia, wypełniającego żabi brzuszek. Takich smaczków jest w książce od groma i  z pewnością dodają one lekkości całej publikacji  sprawiając, że czytanie staje się jeszcze większą przyjemnością.

„Tradycje kulinarne Danii” są również hołdem dla duńskiej tradycji i kultury, zachęcając do eksperymentowania i celebracji wspólnych posiłków. W dobie, gdy wielu z nas tęskni za podróżami i odkrywaniem nowych kultur, Tomaszewska-Bolałek przypomina, że czasem wystarczy zajrzeć do…książki, aby przenieść się w zupełnie inny świat.

Jeśli macie ochotę na lekką, ale zarazem głęboką i smakowitą podróż kulinarną, „Tradycje kulinarne Danii” są idealnym przewodnikiem. Nie tylko zaspokoją wasze kubki smakowe, ale i rozbawią, a może nawet zainspirują do odkrywania nowych smaków. Smacznego i… na zdrowie, czyli jak mówią w Danii, skål!

Niezwykła autorka nietuzinkowej książki 

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to wszechstronnie wykształcona autorka, która ma na swoim koncie imponujące osiągnięcia akademickie. Jej edukacja obejmuje japonistykę, zarządzanie w sektorach mody, dziennikarstwo i komunikację społeczną, a także specjalistyczny kurs z zakresu chemii jedzenia na prestiżowej McGill University w Kanadzie. W 2014 roku zdobyła tytuł doktora, koncentrując swoje badania na kulturze kulinarnej. Tomaszewska-Bolałek z pasją oddaje się badaniom nad prognozowaniem trendów, historią kuchni, neurogastronomią, turystyką kulinarną, antropologią jedzenia oraz dyplomacją w gastronomii.

Jej zaangażowanie w promowanie kultury żywieniowej jest widoczne nie tylko w pracach naukowych, ale i w działalności edukacyjnej – poprzez liczne spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Dodatkowo prowadzi blog „Kuchnikracja”, gdzie dzieli się swoją wiedzą i pasją z szerszym gronem odbiorców.

Tomaszewska-Bolałek jest również autorką kilku cenionych publikacji, w tym „Tradycji kulinarnych Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz międzynarodowej publikacji „Polish Culinary Paths”, która ukazała się w wielu językach, w tym chińskim, angielskim, koreańskim, japońskim i wietnamskim. Z pewnością ucieszy Was fakt, że Tradycje kulinarne Polski została przetłumaczona na wiele języków. Wszystkie wersje językowe są dostępne bezpłatnie na stronie https://kuchniokracja.hanami.pl/index.php/polish-culinary-paths-ksiazka-o-polskiej-kulturze-kulinarnej-wersja-bezplatna/. Natomiast polską wersję Tradycji kulinarnych Polski można pobrać bezpłatnie w formie e-booka, ze strony: https://bunkatura.pl/tradycje-kulinarne-polski/

Jej prace zostały wielokrotnie docenione na arenie międzynarodowej, czego dowodem są liczne nagrody, w tym Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique przyznawane przez Académie internationale de la Gastronomie, chińska Diamond Cuisine Award oraz Nagrody Magellana.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *