Jeśli smakowały Wam kwiaty cukinii z fetą, ale chcecie spróbować bardziej eleganckiej wersji, to mam dla Was przepis. Kwiaty cukinii rosną u mnie na działce, więc mam do nich łatwy dostęp.
Ślimaki też mam na działce, ale są ze trzy i nigdy ich nie ma, kiedy są potrzebne, dlatego używam gotowych ślimaków z puszki, które są już ugotowane w bulionie i oczyszczone. Jeśli nie ma ich w Twoim sklepie (bo w moim nie ma), to można je bez problemu kupić na allegro i na stronie producenta. Wprawdzie przy produkcji tych pysznych przekąsek nie ucierpiał żaden mój działkowy ślimak, jest to danie bardzo działkowe, które na upartego można by przygotować wyłącznie z dostępnych na miejscu składników. Tegoroczny Europejski Festiwalu Smaku ma właśnie ten cel: zachęcanie do przygotowywania dań z produktów, które mamy dostępne na działce, parapecie czy w parku.
Składniki
8 kwiatów cukinii
ślimaki w puszce – po 3 sztuki na każdy kwiat
3 listki mięty posiekane drobno
świeżo zmielony pieprz
jajko
masło do smażenia
Przygotowanie kwiatów cukinii
Kwiaty cukinii myjemy, delikatnie rozchylamy płatki, usuwamy pręcik ze środka. Ślimaki odsączamy z zalewy, ale jej nie wyrzucamy, bo ten rosołek jest pyszny. Mieszamy tuszki z miętą. Delikatnie napełniamy wnętrze kwiatu ślimakami. Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, ale nie za długo.
Podajemy na gorąco.
Zwycięzcy gratulujemy i już szykujemy przetwórnię. Będzie kawior biały, a może ślimaki na słodko,… marynowane w Martini…
Kto wie, kto wie. Razem to zrobimy 🙂
Nie mogę się doczekać! Kiedy, kiedy?
Ustalamy, sądzimy że październik.