Uwielbiam warstwowce. Ponieważ staram się jeść więcej ryb, które średnio lubię, dziś będzie coś z makrelą. Ile można jeść tuńczyka z puszki czy mimozę? Sałatkę warstwową najlepiej podawać w szklanym naczyniu, żeby goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem.
Składniki dla 4 osób:
4 ogórki kiszone
puszka czerwonej fasoli
duża wędzona makrela – obrana i oczyszczona z ości
czerwona cebula
odrobina soli
puszka groszku
5 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
świeżo zmielony czarny pieprz
mały pęczek szczypiorku do sosu i trochę do do dekoracji – drobno posiekany
Jak przygotować sałatkę warstwową z makrelą?
Rybę obieram ze skóry, usuwam ości i palcami dzielę na mniejsze porcje, żeby wyłapać mniejsze ości, jeśli jeszcze zostały jakieś.
Otwieram groszek i fasolę w puszce. Odcedzam je i przelawam fasolę wodą, żeby nie zabarwła reszty składników.
Ogórki i cebulę kroję w drobną kostkę. Cebulę solę.
Jogurt mieszam z pieprzem i odrobina szczypiorku.
Kiedy mam przygotowane wszystkie składniki układam wartstwami ogórki i fasolę. Dodaję warstwę z połowy sosu jogurtowego. Na to makrelę, cebulę i groszek. Potem kolejną warstwę sosu, którą dekoruję plasterkami rzodkiewki i odrobiną szczypiorku.
Uwielbiam takie kombinacje, dziękuję za pomysł 🙂
Bardzo lubie sałatki warstwowe, a ta z makrelą wygląda bardzo apetycznie. 🙂
Pięknie prezentuje się ta sałatka!
Super przepis na sałatkę. Pięknie wygląda.
omnomnom <3 wygląda przepysznie 😀