Kompot z suszu

Kompot z suszu

Wigilia to moje ulubione święta pod względem kulinarnym. Oprócz karpia, każde danie wigilijne mogłabym jeść codziennie przez cały rok, bo są zdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej?

 

Składniki:

po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig

po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu

2 łyżki miodu

 

Jak przygotować kompot z suszu?

 

Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez godzinę. Przed podaniem dodajemy miód. Kompot z suszu podajemy lekko ciepły. Owoce można potem ponownie zalać wodą i zagotować.

kompot z suszu


Related Posts

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one […]

Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Bigos jest jedną z ulubionych potraw wigilijnych podawanych do stołu w wielu polskich domach. Mimo długiego procesu jego wykonania, wiele z nas tęskni za jego smakiem i nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niego.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *