Gofry i naleśniki to potrawy, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Niektórym kojarzą się z wakacjami nad morzem, innym z niedzielnym śniadaniem. Jedno jest pewne: nikt nie lubi miękkich gofrów i rozpadających się naleśników, dlatego przed przystąpieniem do gotowania warto zapoznać się z naszym przewodnikiem. Znajdziesz w nim odpowiedź na to, jak zrobić chrupiące gofry i w jaki sposób przyrządzić idealne naleśniki. Zaczynamy?
Profesjonalna gofrownica – jaką wybrać
Ścisłe trzymanie się przepisu to dopiero połowa sukcesu. Gofry i naleśniki to potrawy, które wymagają zastosowania profesjonalnego sprzętu – gofrownic i naleśnikarek. O ile naleśniki można jeszcze przyrządzić na zwykłej patelni, o tyle do zrobienia gofrów niezastąpiona będzie profesjonalna gofrownica.
Na początku warto wspomnieć, że wyróżniamy kilka rodzajów gofrów. Do najpopularniejszych zaliczamy gofry:
- belgijskie – z dodatkiem drożdży, podawane zwykle z bitą śmietaną i owocami,
- amerykańskie – cieńsze niż gofry belgijskie, podawane najczęściej z syropem klonowym,
- holenderskie – cienkie, często przekładane masą z syropu, masła i brązowego cukru,
- skandynawskie – najczęściej w kształcie serca, podawane z brązowym cukrem, owocami, lodami,
- bąbelkowe – do zrobienia tzw. bubble waffle niezbędna jest specjalna maszyna do gofrów bąbelkowych,
- na patyku – takie gofry można przygotować z nadzieniem lub polewą przy użyciu specjalnej gofrownicy (np. Hendi Lolly lub Hendi CORN-DOG).
Maszyna do gofrów powinna więc być dopasowana do rodzaju potrawy, jaką chcemy przygotować. W Polsce dużą popularnością cieszą się szczególnie gofry belgijskie, które wymagają zastosowania dedykowanego urządzenia.
Dlaczego moje gofry nie są chrupiące?
Idealne gofry powinny być lekkie i chrupiące. Pieczenie gofrów to sztuka, którą może opanować każdy – i to niekoniecznie metodą prób i błędów. W tej kwestii warto uczyć się na cudzych błędach i wiedzieć, co sprawia, że gofry nie są chrupiące:
pieczenie w zbyt niskiej temperaturze (poniżej 190°C),
zbyt długie pieczenie,
korzystanie z niskiej jakości gofrownicy, której powłoka jest przywieralna i powoduje rozwarstwianie gofrów.
Wybór gofrownic dostępnych na rynku jest naprawdę spory – jak więc podjąć najlepszą decyzję? Dobrym pomysłem jest zakup urządzenia znanej marki (np. Hendi), która cieszy się renomą wśród użytkowników. Jeśli tylko pozwala Ci na to budżet, możesz wybrać urządzenie adresowane do lokali gastronomicznych. Gofrownica profesjonalna to wybór, którego z pewnością nie pożałujesz. Warto jednak pamiętać, że profesjonalne urządzenie może zajmować nieco więcej miejsca niż gofrownica komercyjna.
Jak zrobić chrupiące gofry?
Wiesz już, czego nie robić, by uniknąć gumowych gofrów o małej chrupkości. A więc jak zrobić chrupiące gofry, które smakują jak z nadmorskiej budki?
Przygotowując gofry, pamiętaj, że przepis na chrupiące danie musi uwzględniać takie składniki jak:
- mąka tortowa – idealnie nadaje się do pieczenia lekkich ciast i gofrów,
- proszek do pieczenia – spulchnia i podnosi ciasto oraz nadaje mu chrupkość,
- olej – uelastycznia ciasto i sprawia, że przestaje być kleiste,
- jajko – żółtko nadaje ciastu apetyczny kolor i zapobiega rozwarstwianiu, a białko wiąże i napowietrza ciasto,
- sól – niewielka ilość soli usztywnia i stabilizuje pianę z białek,
- cukier (w tym laktoza z mleka) – po podgrzaniu tworzy chrupiącą, brązową skórkę.
Naleśnikarka czy patelnia?
Wracając do naleśników, można je rzecz jasna przyrządzić na klasycznej patelni. Jeśli jednak często przygotowujesz to danie lub planujesz wprowadzić naleśniki do oferty swojej restauracji, przyda Ci się profesjonalna naleśnikarka gazowa lub elektryczna.
Kompaktowa naleśnikarka gastronomiczna z nieprzywierającą powłoką pozwala uzyskać równomiernie wysmażone naleśniki, co jest szczególnie ważne w przypadku podawania tego rodzaju potraw w restauracji. Urządzenie świetnie sprawdza się również w domu, umożliwiając smażenie naleśników, omletów, pankejków i placków ziemniaczanych. Jeśli więc zależy Ci na uzyskaniu idealnych naleśników, naleśnikarka to sprzęt, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni.
Materiał partnera