Jesień to czas na dynie. Na polach pełno jest też jeszcze kukurydzy i jarmużu, ale to dynie wyglądają teraz najpiękniej. Zwłaszcza czerwona hokkaido. Jest pyszna i nie kłopotliwa, bo można ją piec i jeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, żeby uzyskać puree doskonałe do ciast czy zup. Ponieważ uwielbiam ciasta warzywne, musiała przyjść pora na dyniowe. Czekoladowe ciasta warzywne smakują każdemu. Korzenne to kolejny krok – zobacz czy ci posmakują i czy staniesz się prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe z tego przepisu jest jeszcze z whisky i kajmakiem dyniowym. Idealny aromat na długie jesienne wieczory. Jesień naprawdę da się lubić.
Składniki:
dynia hokkaido – przekrojona na kawałki, z wydrążonymi pestkami i upieczona w piekarniku
3 jajka
¾ szklanki oleju
pół szklanki whisky
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka świeżej lub kupnej skórki pomarańczowej
po pół łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i kurkumy
150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
pół puszki kajmaku
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki whisky
połówki orzechów włoskich do dekoracji
2 figi do dekoracji
Przepis na ciasto dyniowe z kajmakiem i whisky
Upieczoną dynię zmiksować. Odłożyć objętość mieszczącą się w szklance do zrobienia polewy. Całą resztę zmiksować z jajkami, olejem i whisky. Dodać wymieszane suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier, przyprawy) i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej mąką.
Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra-dół.
W tym czasie przygotować polewę. Zmiksować szklankę puree z dyni z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta posmarować je kajmakiem dyniowym i udekorować orzechami. Figi do dekoracji. Przed podaniem na każdym kawałku ciasta ułożyć plasterek figi.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!