O tej porze roku dynia króluje w kuchni. Mamy dyniową kawę, dyniowe piwo, dyniowe ciasto a dziś będzie dyniowy krem. Ten krem kajmakowy z dyni robi się błyskawicznie, więc jeśli potrzebujesz czegoś pysznego i masz spadek motywacji, to na pewno przepis cię nie przerośnie. Gotowy kajmak jemy po prostu z pucharka albo używamy jako polewy do ulubionego ciasta. W przepisie jest odrobina whisky, którą możemy pominąć, jeśli krem będą jadły dzieci, ale możemy mieć też dodatkową szklaneczkę dla kucharza, jeśli dzień był ciężki.
Składniki:
pół kilo puree z dyni hokkaido lub pieczonej dyni bez pestek
puszka kajmaku
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki whisky lub esencji waniliowej
orzechy włoskie do dekoracji
Przepis na kajmak z dyni
Zmiksować dynię z kajmakiem, solą, cynamonem i whisky. Przelać do pucharków i udekorować orzechami. Taki kajmak to też doskonała polewa do ciasta np. dyniowego.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Od dawna szukałem czegoś właśnie takiego. Nie miałem pomysłów na dynie, a co roku mamy jej trochę z działki. Dzięki przepiękne 🙂
Polecam się! Napisz czy smakowało
Hm… jak dla mnie brzmi to dość dziwnie, ale w sumie jak się zastanowić – to może być całkiem dobre 😀
kajmak juz sam w sobie robi robotę. Jak dla mnie pomysł bomba!