Mam prywatną kolekcję przepisów na ciasta warzywne. Z cukinią, pomidorem, burakiem i każdym innym warzywem, które dodane do tradycyjnych składników ciasta nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje ciastu wilgotności. Zmniejsza też ilość mąki potrzebnej, żeby ciasto się udało. Same plusy, bo przecież dodatkowa porcja warzyw sama się nie zje. Na pierwszy raz najlepsze jest ciasto czekoladowe, bo kakao ma wyraźny smak, więc nawet sceptycy nie poczują spod niego smaku warzyw. Całkiem dobre jest ciasto z bakłażanem i wiśniami. Nie trzeba mieć koniecznie upieczonego wcześniej bakłażana. Wystarczy puszka pasty baba ghanoush, którą można kupić w każdym sklepie arabskim.
Składniki – ciasto czekoladowe z bakłażanem
szklanka mąki
pół szklanki mąki migdałowej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
4 łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
puszka pasty z pieczonego bakłażana lub mały upieczony w piekarniku bakłażan
pół szklanki oleju
3 jajka
2 garście mrożonych wiśni bez pestek (lub świeżych wydrylowanych)
keksówka podsypana olejem i mąką
garstka płatków migdałów do posypania keksówki
kilka kandyzowanych wiśni do dekoracji (opcjonalnie)
Przepis na ciasto czekoladowe z bakłażanem i wiśniami
Wymieszać suche składniki, dodać pastę z bakłażana, olej, jajka i wymieszać na gładką masę. Dodać wiśnie i wymieszać raz jeszcze. Na dno keksówki wsypać płatki migdałów i przełożyć ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach (góra – dół). Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a to też dobrze wygląda!
Z przyjemnością bym zjadła 🙂