Każdy wie, że bigos to danie z długo gotowanej kapusty i mięsa. Ma on jednak tyle wariantów, ile domów. Pierwotnie było więcej mięsa i wędlin niż kapusty. Niektórzy robią go z białej kapusty, inni z kiszonej. Bardzo popularny jest bigos wegetariański, który każdy je co najmniej raz do roku na Wigilię, a niektórzy przez całą zimę, kiedy mają ochotę na coś zdrowego, probiotycznego i treściwego.
Każdy zna typową wersję z kapusty, ale jest też bigos galicyjski z kapusty z ziemniakami i z fasolą, węgierski z ostrą papryką i śmietaną. Są też bigosy z cukinii i innych warzyw, gdzie nie ma ani kapusty, ani mięsa.
Szokuje was to? A przecież słowo bigos pochodzi od wyrażenia siekać na bigos i opisuje sposób krojenia a nie składniki.
Co mają wspólnego wszystkie bigosy oprócz konsystencji i nuty umami? Im dłużej je gotujemy, tym lepiej, odgrzewane zyskują na smaku i spokojnie można przygotować dużą ilość, żeby starczyło na kilka dni.
Bigos z czerwonej kiszonej kapusty
Kiszona czerwona kapusty jest niestety trudniejsza do zdobycia, trzeba się po nią specjalnie wybrać na bazar albo zrobić ją samemu. Nie jest to wcale trudne. Warto! Ma piękny kolor i zrobi wrażenie na gościach. A przecież to takie proste danie. Niby znane, ale w nowej wersji.
Składniki:
100 g suszonych grzybów – namoczonych przez noc
kilka liści laurowych (u mnie 3)
ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego
2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
kilo czerwonej kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki
2 łyżki oleju
Przepis na bigos z czerwonej kiszonej kapusty
Grzyby ugotować do miękkości około godziny z listkami laurowymi i kminem rzymskim. Nie wylewać wody, tylko przelać ją do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. Sprawdzić czy nie ma ziarenek piasku lub zanieczyszczeń. Pokroić grzyby w paski i przełożyć do garnka z wodą z grzybów razem z cebulą i kapustą.
Gotujemy jeszcze 40 minut. Przed podaniem dodajemy olej.
Bigos z cukinii
Nigdy nie jedliście bigosu z cukinii i wydaje się Wam to dziwnym pomysłem? Tym lepiej, będziecie przyjemnie zaskoczeni, bo duszona cukinia jest pyszna. Zwłaszcza w wersji grzybowej. To największa kulinarna niespodzianka w tym zestawieniu, ale gwarantuję, że warto. Zwłaszcza jeśli lubicie leczo i chcecie przetestować bardziej grzybową, zimową wersję.
Składniki:
50 g suszonych podgrzybków (namoczonych przez noc)
100 g mrożonych kurek
100 g mrożonego szpinaku
2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki
3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Zobaczcie przepis na bigos z cukinii i grzybów na blix.pl
Bigos wegetariański z chrzanem
No dobra. Poszaleliśmy ze składnikami, ale wielbicielom klasycznego bigosu wegetariańskiego z białej kiszonej kapusty też się coś od życia należy. Żeby nie było za nudno przyprawimy go chrzanem!
Składniki:
100 g suszonych grzybów
po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca
3 cebule obrane i pokrojone na półplasterki
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki
3 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy ziarnistej
300 ml białego wina
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju do podania
Przepis na bigos z kapusty z chrzanem:
Pizzoccheri
Są tu jacyś miłośnicy Włoch i nietypowych włoskich makaronów? Pizzoccheri to po prostu gryczany makaron, ale też nazwa pysznego zimowego dania włoskiego, które może być też dobry patentem na zero waste, gdy zostanie nam za dużo bigosu. Wystarczy dowolny gryczany makaron, ziemniaki, bigos i ciągnący się ser! Idealna sprawa na rozgrzewkę, o czym wie każdy, kto był zimą we Włoszech.
Składniki:
50 g masła
drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki
pół kilo bigosu z kapusty (u mnie wege, ale spokojnie może być tradycyjny)
kilka listków świeżej szałwii
pieprz
250 g makaronu gryczanego
200 g sera żółtego startego na tarce (u mnie gouda pół na pół z parmezanem)
Przepis na pizzoccheri:
Bigos ze szpinaku i z białej kiełbasy
No dobra. A co zrobić jeśli nie mamy aż tyle czasu, żeby dusić klasyczny bigos i chcemy coś na szybko? Najszybszy przepis to danie ze szpinaku i białej kiełbasy. Dosłownie chwilka i gotowe.
Przepis:
surowa biała kiełbasa na osobę
opakowanie liści młodego szpinaku – 150 g
2 szalotki lub mała cebula
po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki
masło klarowane do smażenia
Jak przygotować szybki bigos z białej kiełbasy i szpinaku?