Beer Food Week – nowy festiwal restauracyjny staruje już 11 marca
Beer Food Week to pierwsza edycja festiwalu o beer pairing, czyli łączeniu jedzenia z piwem. Od 11 do 18 marca 2020 szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce zaserwują trzydaniowe zestawy w cenie 49 zł za osobę a Grimbergen zapewni piwo dopasowane do wybranego menu.
W restauracjach festiwalowych oprócz darmowego kufla do każdego zestawu, będą też dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalnej cenie 8 zł (330 ml) lub dla niezdecydowanych deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.
Festiwal pokazuje jak zmiania się podejście do piwa, które dalej jest wprawdzie najpopularniejszym w Polsce alkohole, ale długo było niedocenianie. A przecież typowy Polak prędzej zamówi do jedzenia w restauracji piwo niż wino.
Coraz popularniejsze są piwa belgijskie, rzemieślnicze i te, które stawiają na jakość a nie na cenę.Piwna rewolucja przekłada się też na wydarzenia dla miłośników piwa i jedzenia jak Beer Food Week.
Jak wybrać restauracje na festiwal?
Hasłem tegorocznego festiwalu jest „Smaki łączą się przy stole!”
Przeczytajcie mój poradnik, żeby wybrać najlepsze miejsce spośród restauracji biorących udział w festiwalu.
W Warszawie do wyboru jest 30 miejsc m.in. Artbistro Stalowa 52, Biała, Mojo Picon, Casablanca, El Botellón, Gruby Josek, Italiana, Kubek w Kubek Bistro czy Klub SPATiF.
Organizatorem Beer Food Week jest Restaurant Week Polska.
Termin festiwalu: 11-18 marca 2020
Rezerwacje: www.BeerFoodWeek.pl
Miasta: Wrocław, Warszawa, Poznań, Łódź, Kraków, Szczecin, Trójmiasto i Śląsk.
Informacja prasowa