Mięta, oregano, bazylia ogrodowa – uprawa takich ziół w domu jest korzystna pod wieloma względami. Dzięki niej będziesz mieć na przykład swobodny dostęp do przypraw, których aktualnie potrzebujesz w kuchni. Jak można wykorzystać popularne zioła? Przeczytaj w poradniku.
Jakie korzyści niesie ze sobą uprawa bazylii, oregano czy mięty w domowym ogrodzie?
Tymianek, liść laurowy czy oregano w ogrodzie to idealny sposób na to, aby zawsze mieć pod ręką przyprawy, których potrzebujesz. Aby z nich skorzystać, nie będziesz musiał tracić czasu na dojście do sklepu i szukanie odpowiednich produktów na półkach. Hodowla ziół w domu nie jest wymagającym zadaniem i spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący ogrodnik. Możesz ją zorganizować nie tylko na działce, ale również na balkonie czy parapecie. Zioła w doniczkach przetrwają nawet w trakcie zimy, dlatego możesz je uprawiać przez cały rok.
Ich hodowla pomoże ci przyrządzać zdrowe posiłki. Bazylia czy mięta wzbogacą smak każdej potrawy, poza tym mają one właściwości lecznicze. Dzięki temu umożliwią ci przygotowywanie zbilansowanych dań. Ma to szczególne znaczenie w przypadku żywienia dzieci, a także osób dotkniętych różnymi chorobami.
Warto wiedzieć, jak siać bazylię w doniczce czy szklarni i jak hodować inne zioła także dlatego, że czynności związane z zakładaniem oraz pielęgnacją upraw pozwolą ci przyjemnie spędzić czas. W towarzystwie ziół będziesz mógł zrelaksować się i odpocząć po całodziennym stresie, a także nabrać sił przed kolejnymi wyzwaniami.
Lebiodka pospolita, mięta, tymianek – jakie zioła warto posadzić w przydomowym ogródku?
Jeśli masz sporo wolnego czasu i uwielbiasz odkrywać nowe przyprawy oraz smaki, możesz zdecydować się na uprawę nawet kilkunastu ziół. Gdy jednak dysponujesz niewielkim ogródkiem i w związku z tym zamierzasz skupić się tylko na tych, które są najbardziej przydatne w kuchni, warto ograniczyć ich ilość do kilku.
W każdym domu doskonałym pomysłem jest uprawa:
- bazylii;
- lebiodki pospolitej, czyli oregano;
- tymianku;
- mięty.
Inne popularne zioła, które można z powodzeniem hodować w warunkach domowych, to szałwia, kolendra, melisa, liść laurowy czy rozmaryn.

W jaki sposób możesz wykorzystać samodzielnie wyhodowane zioła podczas prac w kuchni?
Uprawa bazylii, oregano czy tymianku w domu sprawi, że na wyciągnięcie ręki będziesz miał zioła, które przydadzą się w kuchni. Możesz je wykorzystać nie tylko do wzbogacania smaku lub dekorowania potraw, ale również do celów leczniczych.
Bazylia
Bazylia jest uprawiana na wszystkich kontynentach. Osiąga do 50 cm wysokości (w doniczkach – 30 cm) i wytwarza liście, które są wykorzystywane jako przyprawa. Czy bazylia jest wieloletnia? Nie, to roślina jednoroczna, którą w każdym sezonie trzeba wysiewać.
W kuchni możesz ją zastosować do wzbogacania smaku i aromatu różnych dań. Świetnie komponuje się razem z pizzą, sosami pomidorowymi i pesto, dania rybnymi czy omletem. Możesz ją dodawać również do sałatek oraz napojów, w tym mrożonej herbaty, koktajlu owocowego lub lemoniady. Doskonale sprawdzi się także w charakterze dekoracji do ciast i deserów.
Przeczytaj również: Jak uprawiać bazylię w domu?
Lebiodka pospolita
Co to jest oregano, czyli lebiodka pospolita? To wieloletnia bylina, która w naturalnym środowisku występuje na terenie Europy, Azji i Afryki Północnej. Porasta suche i skaliste obszary. Może osiągnąć nawet 80 cm wysokości.
Warto uprawiać oregano w ogrodzie, gdyż możesz je wykorzystać w charakterze przyprawy. Doskonale pasuje do pizzy, lasagne, spaghetti bolognese czy różnych zup i ryb. Możesz je stosować zarówno bezpośrednio po zerwaniu, jak i po ususzeniu. Lebiodka pospolita powinna być nieodłącznym elementem domowego menu, gdyż zawiera flawonoidy, witaminę C czy sole mineralne. Zioło wykazuje działanie bakteriobójcze, antyseptyczne i rozkurczowe i może pomóc w niektórych stanach zapalnych.

Tymianek
Tymianek ma wyrazisty smak i aromat, dlatego jest niezwykle smacznym oraz cennym dodatkiem do różnych dań. Świetnie sprawdzi się w przypadku posiłków mięsnych, rybnych i warzywnych. Doskonale komponuje się na przykład z cielęciną i wołowiną. Poza tym możesz go dodawać do zup, gulaszów i sosów oraz zdrowych koktajli. Pamiętaj, aby wrzucać go do garnka czy patelni dopiero pod koniec gotowania lub smażenia. Dzięki temu zapobiegniesz utracie jego walorów smakowych i odżywczych.
Tymianek ma właściwości lecznicze. Możesz go zastosować na przykład w obliczu dokuczliwego kaszlu, różnych stanów zapalnych czy bólów reumatycznych. W przypadku takich problemów zdrowotnych warto zrobić z niego napar (z 30 g ziela i 3 szklanek wody) albo syrop (z dodatkiem cukru).
Mięta
Warto wiedzieć, jak posadzić miętę w ogrodzie, gdyż na pewno wykorzystasz ją w swojej kuchni. Wyróżnia ją charakterystyczny aromat oraz zawartość niezwykle cennych składników, jak kwasy organiczne czy fitosterole. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe, dlatego warto ją włączyć do codziennej diety. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do potraw, w tym sosów, jak i składnik naparu leczniczego. Aby zrobić taki napar, świeże lub wysuszone liście mięty wystarczy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Także inne zioła, które można uprawiać w domowym ogródku, działają zarówno jako przyprawa, jak również lek. Na przykład liście szałwii zapewnią potrawom pikantny smak i pomogą przy stanach zapalnych czy bólu gardła. Z kolei rozmaryn to idealny składnik duszonych mięs czy ryb gotowanych i smażonych, jak również herbatki, którą warto zastosować w przypadku drożdżycy albo egzemy.
Źródła:
- https://www.straczkowscy.pl/porady/uprawa-ziol/
- https://www.neonet.pl/blog/uprawa-ziol-w-domu-zima-jak-robic-to-dobrze.html
- https://auraherbals.pl/leksykon/oregano/
- https://pysznizm.pl/bazylia-5-sposobow-na-wykorzystanie-bazylii-w-kuchni/
- https://www.aptekarosa.pl/blog/article/380-tymianek-wlasciwosci-lecznicze-do-czego-warto-go-zastosowac.html
- https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/mieta-wlasciwosci-zastosowanie-przeciwwskazania-skutki-uboczne/
Artykuł zewnętrzny.


