Wiosną ciągnie nas do zielonych rzeczy. Zielone warzywa są teraz potwornie drogie i do tego chemicznie pędzone. Dużo zdrowszą opcją a zielone koktajle są proszki zawierające chlorofil. Jest ich bardzo dużo rodzajów, ale najlepiej jest kupić miks np. mieszankę Green Balance, czyli 11 roślin o działaniu alkalizującym. W takiej mieszance jest m.in. sproszkowany jęczmień, lucerna, chlorella, spirulina i kapusta włoska, więc ma ona lepszy smak niż sam jęczmień, który dla wielu osób jest zbyt trawiasty i zawiera więcej składników odżywczych, które są tak ważne na wiosnę.
Przykładem popularności wszystkiego, co zielone są tzw. mermaid toast, czyli syrenkowe kanapki. Wystarczy nasz ulubiony twarożek wymieszać ze szczyptą zielonego proszku (ale nie za dokładnie) i rozsmarować na kanapce, żeby powstał marmurkowy, nieregularny wzór, który pięknie wygląda na zdjęciach.
Składniki na zielony koktajl:
2 czubate łyżki siemienia lnianego (całe ziarenka)
duża gruszka obrana ze skórki i pokrojona na kawałki
2 łyżeczki zielonego proszku typu młody jęczmień – u mnie YANGO Green Balance
pół łyżeczki esencji waniliowej
Jak zrobić zielony kisiel z siemienia lnianego?
Siemię lniane zalewamy pół szklanki wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Następne siemię razem z wodą i ziarenkami blendujemy na gładką masę z gruszką, zielonym proszkiem i esencją waniliową.
Podajemy z zielonym ciastem szpinakowym (tutaj przepis).
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!