“Szybko, świeżo, prosto” była wydana w zeszłym roku, ale to wciąż jedna z moich ulubionych książek kucharskich, zwłaszcza. że jest pięknie wydana i minimalistyczna, a pod jej filozofia może podpisać się każdy.
Jakie ma być jedzenie zdaniem Donny Hay?
Ma być gotowe szybko i prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo można było połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robionego w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese). O ile, oczywiście, są smaczne! Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie. Bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię.
Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.
Co bym zjadła z tej książki?
Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezara czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba mieć formy.
Pomysły są tak proste i genialne, że naprawdę warto mieć tę książkę, żeby nauczyć się jak małym wysiłkiem można osiągnąć wspaniały efekt.
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/szybko-swiezo-prosto-9788378855644.html’ classes=”big”]
Szybko, świeżo, prosto
Autor: Donna Hay
Wydawnictwo Albatros
Data premiery: 2015
Ilość stron: 208