Mimo powszechnej dostępności rozmaitych produktów spożywczych czy gotowych posiłków w sklepach, wiele osób samodzielnie suszy, grilluje, wędzi i w inny sposób przygotowuje żywność w domu. W zadaniu tym pomagają nowoczesne i praktyczne urządzenia. Jednym z nich jest suszarka do żywności. Sprawdź, do czego może Ci się przydać.
Praktyczna suszarka do grzybów
Dobrej klasy suszarka pozwoli szybko i skutecznie wysuszyć grzyby zbierane podczas jesiennych wypraw do lasu. Starannie wyczyszczone, pokrojone, a następnie rozłożone w urządzeniu grzybki wysuszą się, zachowując przy tym swój pyszny smak i wartości odżywcze na długo. Smakowite, ususzone grzyby są niezastąpione jako składnik zupy grzybowej, domowego bigosu albo wigilijnej kapusty.
Suszarka do mięsa
Poza funkcją suszenia grzybów dobrej jakości sprzęt pozwoli również na ususzenie mięsa. To doskonały wybór dla smakoszy różnych kuchni, suszone mięso sprawdza się bowiem jako składnik potraw w daniach pochodzących z wielu kuchni świata, np. azjatyckiej, włoskiej, a także polskiej. Jest też dedykowane osobom, dla których ważna jest jakość jedzenia i zdrowe odżywianie. Suszarka do mięsa pozwala przygotować kawałki mięsa bez konieczności ich przetwarzania czy też stosowania szkodliwych konserwantów i zbędnych składników. Co istotne, suszarka do mięsa pozbawia jedzenie wody, co sprawia, że mięso można nie tylko długo przechowywać, ale również cieszyć się jego pełnią wartości odżywczych. Wysuszony produkt zachowuje bowiem mikroelementy, witaminy, a także smak i aromat na kolejne miesiące.
Suszarka do warzyw i owoców
Nowoczesne urządzenie pozwala także na suszenie warzyw i owoców. Lubisz ususzone chipsy bananowe albo jabłkowe? To świetny przysmak i zarazem zdrowa przekąska, która niestety nie należy do tanich. Zamiast jednak kupować ją w sklepie, możesz samodzielnie przygotować taki sam produkt u siebie w domu. Wystarczy pokroić wybrane owoce bądź warzywa w plasterki, a następnie włożyć do suszarki na określony czas. Tak przygotowana przekąska wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Warzywa i owoce zachowują cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze. Możesz zatem sięgać po zdrowy, pełnowartościowy smakołyk bez dodatku cukru czy konserwantów zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę. Suszarka pozwoli Ci też wysuszyć warzywa, np. paprykę. Po ususzeniu możesz ją rozgnieść w moździerzu, uzyskując w ten sposób naturalną, ekologiczną przyprawę.
Materiał partnera