Sangrię można robić z każdego wina, także białego. Jeśli mamy więcej gości, można zrobić wersję ekonomiczną, gdzie rozcieńczamy podane niżej składniki dodając litr soku np. brzoskwiniowego i uzupełniamy procenty wlewając szklaneczkę rumu. Ja wolę jednak taką bardziej wytrawną, prostszą wersję.
Składniki:
butelka białego wina
3 dojrzałe brzoskwinie (obrane i pokrojone w plasterki)
gałązka rozmarynu
Brzoskwinie i rozmaryn zalewamy winem. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z lodem.
Prosty przepis na zakończenie lata : ) W sangrii uwielbiam to, że można wykazać się kreatywnością dodając różnorodne, ulubione składniki, a i tak zawsze wychodzi pyszna. Świetnie smakuje w wersji z owocami sezonowymi na różowym winie, ale o tej porze brzoskwiniowa będzie bardziej na czasie. Nowością jest dla mnie dodatek rozmarynu, to dość wyrazista przyprawa i jestem ciekawa jak komponuje się z winem. Pozdrawiam!
To prawda, rozmaryn jest wyrazisty, ale z brzoskwiniami i winem jest pyszny!