Sałatkę ziemniaczaną można jeść ze wszystkimi sezonowymi smakami. Teraz jest pora na szparagi, więc dodaję je do wszystkiego, zabieram w pudełku do pracy i mrożę na zimę. Klasyczna sałatka też nie może się bez nich obejść. Wolę zielone szparagi i wybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko zblanszować.
Składniki:
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki
dojrzały pomidor pokrojony na ósemki
pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami
jajko na twardo przekrojone na pół
pół czerwonej cebuli drobno posiekanej
pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki
garść oliwek zielonych lub czarnych
po szczypcie suszonego oregano i pieprzu
2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny)
Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami
Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!