Skąd mam przepis na sałatkę z cytrusów? W grudniu w ramach maratonu warsztatów kulinarnych byłam też na warsztatach, które dla kurczaka Zagrodowego prowadził Andrzej Polan. Na warsztatach można się było poczuć jak Julia Child, tańcząca z prawdziwym, całym kurczakiem. Szczerze mówiąc zwykle kupuje już zluzowanego i podzielonego na kawałki, więc podeszłam do kurczaków z dużą dozą nieśmiałości i skupiłam się na sałatce z cytrusów, która była do nich dodatkiem. Jest bardzo prosta i świetnie ożywia smak kurczaka. Zima to czas, który kojarzy mi się z zapachem pomarańczy, więc ta sałatka na stałe wejdzie do repertuaru świątecznych, noworocznych i walentynkowych przepisów.
Składniki:
2 pomarańcze
2 limonki
grapefruit
6 rzodkiewek pokrojonych w słupki
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
szczypta soli i pieprzu
mały pęczek szczypiorku
Jak przygotować sałatkę z cytrusów?
Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, tak żeby wyciąć gorzką błonę z pomiędzy poszczególnych kawałków. Dobrze jest kroić nad miseczkę, bo przyda nam się sok z owoców, który łączymy z olejem, solą i pieprzem. Do owoców dodajemy sos, posiekany szczypiorek i pokrojone rzodkiewki.
Podajemy jako dodatek do mięsa.