Bardzo lubię białą dużą rzodkiew. Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.
Składniki:
pół białej rzepy startej na tarce
puszka czerwonej fasoli odsączonej
pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego
pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
garść dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła
Jak przygotować sałatkę warstwową z rzodkwią i fasolą?
Składniki układamy warstwami w szklanej misce. Zaczynamy od rzodkwi. Potem idzie fasola przelana wodą, żeby nie barwiła innych warstw. Na to idzie ogórek i papryka. Całość dekorujemy kiełkami i podajemy od razu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!