Moją ulubioną letnią sałatką jest sałata ze śmietaną. Kiedy robię jej zimową wersję dodaję cytrusy, bo teraz jest na nie sezon. Kiedy przynosimy zmrożoną siatkę pomarańczy do domu i obieramy je, zapach unosi się w całym domu a zimne owoce są wyjątkowo rześkie. Do tego chrupiąca sałata i nie trzeba nic więcej.
Składniki:
kwaśna śmietana lub jogurt grecki – pół szklanki
sok z połowy cytryny
2 szczypty świeżo mielonego pieprzu
ćwierć łyżeczki cukru
szczypta soli morskiej
umyta sałata – np. lodowa albo masłowa
2 pomarańcze z lodówki
4 mandarynki z lodówki
Jak przygotować sałatę ze śmietaną, pomarańczami i mandarynkami?
Śmietanę mieszamy z cukrem, pieprzem i cytryną. Sałatę rwiemy lub kroimy nożem ceramicznym. Polewamy sosem. Cytrusy obieramy ze skórki. Jeśli się spieszymy to po prostu kroimy je na segmenty nożem. Jeśli chcemy, żeby była to sałatka na wyjątkową okazję to filetujemy segmenty pomarańczy, tak żeby wyciąć błonki rozdzielające poszczególne cząstki owocu. Cytrusy układamy na sałacie i podajemy od razu.
Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!