Blog weganon.pl to miejsce ze zdrowymi przepisami dla wegan. Jego autor wydał właśnie książkę “Pyszności z roślin”, która jest alternatywą dla przesłodzonych i niezdrowych kupnych słodyczy. Deser ma przecież dostarczać składników odżywczych jak każdy inny posiłek. Weganon dodaje też do ciast superfoods np. chlorellę czy siemię lniane. Jego książka to proste śniadania i desery bez nabiału (w tym jajek), ale z glutenem, bo zboża to rośliny, więc nie są tu zakazane. To podręcznik dla wegańskich cukierników, którzy chcą upiec coś bez składników pochodzenia zwierzęcego, ale słodkiego, efektownego i smacznego.
Znajdziemy tu przepisy na chandrę, na tarty, naleśniki, lody, na dania, które pamiętamy z dzieciństwa, ale też inspiracje kuchnią całego świata. Weganon uczy nas też czym zastępować jajka i mleko w różnego rodzaju przepisach. Osobiście jestem psychofanem ciast czy lodów warzywnych i przepisów z lat ‘90 typu ciepłe lody i blok czekoladowy, więc bardzo czekałam na tę książkę. Nie zawiodłam jeśli chodzi o te 2 działy. Po lekturze “Pyszności z roślin” mam ochotę od razu kupić sobie formę do babki i prostokątną foremkę do tarty z wyjmowanym dnem. Mam też nadzieję, że nie utyję 10 kilo jak zjem wszystko, co chciałabym upiec z tej książki.
Jakie “Pyszności z roślin” upiekłabym z tej książki?
Dobrze wygląda mus czekoladowy, czekoladki birmańskie, brownie z ekspandowanej kaszy, lody dyniowe i groszkowe, borówkowo-malinowa straciatella, ciasto ziemniaczane z gruszkami, buraczane z żurawiną, keks batatowy, grecka fanouropita i fasolowy krem ciasteczkowy. Czekoladowa kora jak z kawiarni Karmello okazuje się całkiem prosta do zrobienia, więc nie muszę już jej kupować. Będę ją robić. Załuję, że skończył się już sezon na kwiaty bzu, bo zrobiłabym z nich kisiel. Koniecznie muszę też zrobić kalafiorowe brownie, szwedzkie bułeczki w wersji dyniowej i libańskie ciasto semolinowe.
[nokaut-offers-box url=’p:/pozostale-ksiazki/pysznosci-z-roslin-szybkie-wypieki-desery-sniad-jesli-zamowisz-do-14-00-wyslemy-tego-samego-dnia-darmowa-dostawa-juz-od-300-zl-9788324050017.html’ classes=”big”]
Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału
Autor: Paweł Ochman z bloga Weganon
Wydawnictwo: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak
Data premiery: 2017
Okładka: twarda