Moją ulubioną kategorią potraw różnego rodzaju papki, leczo i gulasze, które mają jedną wspólną cechę: są brzydkie a dobre. Brzydkie, ponieważ rozgotowany pudding nie wygląda zbyt dobrze na zdjęciach rodzinnych, ale pyszne, bo unikalne połączenia smaku w jednogarnkowcach to arcydzieło.
Poniżej składniki na 4 porcje:
pół kilo ryżu do risotto
pół litra tłustego mleka
150 ml białego wona
pół łyżeczki kardamonu
syrop klonowy do polania
borówki i mango (lub inne owoce) do dekoracji
Jak przygotować pudding ryżowy?
Ryż gotujemy na półtwardo w małej ilości wody. Kiedy woda odparuje wlewamy wino i kardamon, a po chwili mleko. Gotujemy aż pudding zrobi się kleisty i gęsty.
Kiedy ostygnie polewamy go odrobiną syropu klonowego i dekorujemy owocami.