Pudding ryżowy z syropem klonowym i owocami

Pudding ryżowy z syropem klonowym i owocami

Moją ulubioną kategorią potraw różnego rodzaju papki, leczo i gulasze, które mają jedną wspólną cechę: są brzydkie a dobre. Brzydkie, ponieważ rozgotowany pudding nie wygląda zbyt dobrze na zdjęciach rodzinnych, ale pyszne, bo unikalne połączenia smaku w jednogarnkowcach to arcydzieło.
Poniżej składniki na 4 porcje:
pół kilo ryżu do risotto
pół litra tłustego mleka
150 ml białego wona
pół łyżeczki kardamonu
syrop klonowy do polania
borówki i mango (lub inne owoce) do dekoracji
 
Jak przygotować pudding ryżowy?
Ryż gotujemy na półtwardo w małej ilości wody. Kiedy woda odparuje wlewamy wino i kardamon, a po chwili mleko. Gotujemy aż pudding zrobi się kleisty i gęsty.
Kiedy ostygnie polewamy go odrobiną syropu klonowego i dekorujemy owocami.
ryż


Related Posts

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Błyskawiczny mus z bakłażana i czekolady

Podobny przepis na mus z bakłażana i czekolady jest w „Naturalnie” Alaina Ducasse’a, tylko tam od zera robi się babaganusz z bakłażana i mus ze śmietany i czekolady. To jest wersja błyskawiczna, która jest idealnym deserem po dużym daniu obiadowym. Nie jest to smak dla każdego, ale kiedy już nauczymy się go lubić, będziemy go jeść codziennie. A robi się go w minutę   Składniki: 1,5 […]

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *