Kochamy nasze mamy!
Tylko że co roku 26 maja jest ten sam problem. Jak uczcić ten wyjątkowy dzień? Co zrobić, żeby nasze mamy poczuły się wyjątkowo? Bez banalnych prezentów typu krem na zmarszczki.
Najlepszym prezentem dla mamy jest wspólnie spędzony czas i oczywiście jedzenie. Jeśli ugotujesz na Dzień Matki coś pysznego i wręczysz mamie pudło pełne pyszności, mama na pewno poczuje się doceniona i odciążona w codziennej pracy.
A co można ugotować dla mamy? Ale tak, żeby było szybko, łatwo i bez ryzyka że się nie uda?
Przepisy dla mamy
KANAPKI Z KALAREPY
Składniki:
3 plasterki kalarepy
3 łyżki pasztetu z żurawiną Polski Spichlerz
3 rzodkiewki pokrojone na plasterki
Przepis na kanapki z kalarepy
Każdy plaster kalarepy posmaruj pasztetem. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i listkami kalarepy.
MINI SAŁATKA CAPRESE⠀
⠀⠀⠀
Klasyczny przepis w nowoczesnej i prostej wersji, gdzie sekretnym składnikiem jest czas, w którym składniki przegryzają się w lodówce.
⠀
Składniki:
250 g pomidorów koktajlowych np. z puszki
250 g mini mozzarelli w kulkach
ząbek czosnku
liście oberwane z doniczki lub pęczka świeżej bazylii
100 ml oliwy lub dobrego oleju
duża szczypta soli i pieprzu
Przepis na mini sałatkę Caprese
Wszystkie składniki włożyć do litrowego słoika, wymieszać potrząsając słojem i zostawić na noc w lodówce. Sałatka nie traci świeżości przez kilka dni. Podawać wyłożoną na talerz.
POMIDOROWA SAŁATKA PANZANELLA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
100 g sucharków
pół szklanki zimnej wody
2 łyżki octu jabłkowego
duży ogórek szklarniowy
duża cebula
4 dojrzałe pomidory malinowe
puszka tuńczyka
świeżo zmielony pieprz
kilka listków bazylii do dekoracji
pestki dyni do dekoracji
garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji
chlust oliwy do dekoracji
Pełny przepis:
CHŁODNIK Z MANGO
Składniki
duże opakowanie pulpy z mango
mała czerwona cebula pokrojona w piórka (zostawić odrobinę do dekoracji)
szklanka zimnej wody z lodówki
korzeń imbiru (ok. 3 cm) – straty na tarce
skórka otarta i sok wyciśnięty z całej limonki
po 2 łyżki oliwy, sosu tabasco i sojowego
świeżo zmielony pieprz
czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w drobną kostkę
ogórek szklarniowy- drobno pokrojony
pęczek rzodkiewki startej na tarce
małe opakowanie borówek – umytych
szczypta soli wędzonej
Przepis na chłodnik z mango
Pulpę z mango zblendować z cebulą, wodą , imbirem, limonką i przyprawami. Przelać do miseczek i udekorować papryką, ogórkiem, rzodkiewką i borówkami. Posypać szczyptą soli wędzonej i podawać od razu lub schłodzone w lodówce.
CHŁODNIK Z TRUSKAWEK
Składniki:
kilo truskawek
dojrzałe awokado – obrane
mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę
dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego
sok wyciśnięty z limonki
świeżo mielony pieprz
ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami
pęczek rzodkiewek startych na tarce
pęczek kolendry do dekoracji – posiekany
pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki
garstka groszku ptysiowego do dekoracji
oliwa do dekoracji
Przepis na chłodnik z truskawek
Truskawki zmiksować z awokado, octem, sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego.